Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

maanantai 17. syyskuuta 2012

14.9. Static-päivä

Mereltä ja aallokon kouristä lähdimme seuraavaksi allaslajien pariin. Tänään vuorossa oli siis staattinen hengenpidätys eli static apnea, tuo kaikkien rakastama nautinnon hetki omien ajatustensa seurassa kuolleen näköisenä kelluen.

Organisaation logistiikkaan uskonsa menettäneet ensimmäiset atleettimme suuntasivat kohti suorituspaikkaa Anteron vuokra-autolla. Kerran paikalla käyneenä Antero kuvitteli löytäneensä kartasta yliopiston kampuksen, jonka alueella allas sijaitsi. Valitettavasti Nokian ilmainen navigointi lopetti toimintansa juuri väärällä hetkellä ja ajoimme ensin väärään paikkaan. Onneksi eräs ystävällinen paikallinen saattoi meidät skootterillaan oikeille nurkille ja tuomarina toimiva Kimmo auttoi meitä löytämään hallin viime hetkillä.

Päivän suoritukset aloitti suomalaisten osalta Mikko P, joka teki ensimmäisessä lähtöerässä rutiinilla 6 min 50 s. Seitsemän minuuttia olisi ollut mukava rikkoa, mutta 10 sekunnin ero ei tietty vaikuta suorituksesta saataviin pisteisiin juuri lainkaan. Seuraavaksi lauteille asteli Antero, joka teki myös varman 6 min 33 s saaden siitä palkkioksi tuomareilta valkoisen kortin. Naisista staticin aloitti Laura tehden hienosti oman ennätyksensä 4 min 19 s. Lauran esiintyminen ensimmäisissä MM-kisoissaan on ollut hienoa katseltavaa. Voisi kuvitella, että takana on enemmänkin kilpailuja, sillä sen verran varmoja suorituksia ovat tämän kilpailun sukellukset olleet. Saana teki omalla vuorollaan vielä hyvä tuloksen 5 min 3 s, tunnetusti suurilla palleanykäyksillä varustettuna.

Aamun suoritusten jälkeen olivat päivemmällä vuorossa vielä Mikko N ja Veera. Veera teki äärimmäisen helpon 6 min 7 s ja tutusta protokollahymystään huolimatta oli jopa hieman pettynyt noustuaan ylös vähän turhankin aikaisin. Joka tapauksessa loistotulos, jälleen tärkeitä pisteitä ja valkoinen kortti naisten joukkueelle.

Mikko N rutisti hienosti lähelle omaa ennätystään, himpun verran vaille kuusi minuuttia ja teki hallitun pintaprotokollan, mutta tämän jälkeen alkoikin uskomaton hullunmylly. Parin henkäyksen jälkeen Mikko hieman sambailla, mutta pysyi hyvin kontrollissa ja otti itse parempaa tukea reunasta. Seuraavaksi tuomari teki jotain tavatonta ja tarttui kiinni Mikkoon, jolla ei ollut mitään ongelmia pysyä itse pystyssä ja pitää suutaan vedenpinnan yläpuolella. Tästä siis Suomelle punainen kortti. Aivan kilpailujen perusasioita on, että tuomari ei itse koskaan koske kilpailijaan, ellei sitten aivan äärimmäisessä hädässä, ja että turvasukeltajatkin tarttuvat kiinni vasta silloin, kun kilpailija ei itse pysty pitämään suutaan ylhäällä vedestä.

Koska kyseessä oli mielestämme varsin selkeä tuomarivirhe, kisakylään päästyämme jäimme odottelemaan tulosten julkistamista ja protestiaikaa. Tulokset olivat jälleen pari tuntia myöhässä, mutta vihdoin saimme protestin tehtyä. Syyksi hylkäykselle oli ilmoitettu PBMM, post-blackout mechanical movements, jotka ovat tajunnanmenetyksen yhteydessä ilmenevia voimakkaita ja selkeitä pään nyökkäyksiä ja nykimisiä. Säännöissä myös erityisesti korostetaan, että selviä nykäyksiä tulee olla vähintään kaksi, ja jos merkeissä on pienintäkään epäselvyyttä, on etu kilpailijan puolella ja tuomion tulee olla valkoinen kortti. Niin oman videomme kuin tuomarivideonkin perusteella Mikon suorituksessa ei ollut tällaisiä nyökkäyksiä ja Mikko oli koko ajan tajuissaan. Absurdius kuitenkin jatkui, sillä tuomaristo äänesti suorituksen pysyvän hylättynä. Pyytäessämme heitä näyttämään videolta kaksi selvää nyökkäystä he eivät suostuneet.

Mikon pintautumista voi arvioida videolta osoitteessa https://www.facebook.com/photo.php?v=4480210132888. Pintautuminen alkaa 2 minuutin tienoilla.

Naisilla on nyt loistavasti kasassa 6 valkoista korttia hienoin tuloksin, joten huomisen mennessä hyvin voi odottaa hyviä sijoituksia. Miesten kisa ei valitettavasti näytä aivan yhtä hyvältä tämän päiväisen hyvin kyseenalaisen hylkäyksen takia ja latautuminen huomiseen, vain 10 tunnin päässä siintävään pituussukellukseen vaikuttaa tällä hetkellä erittäin vaikealta.

Ei kommentteja: