Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

lauantai 3. heinäkuuta 2010

Ensimmäinen kisapäivä

Ensimmäinen kisapäivä koitti Mikolle ja Jonelle aurinkoisena mutta tuulisena. Lähtöjärjestys oli syvimmästä matalimpaan, joten Mikko oli 81 m ennakkotuloksellaan melko varhaisessa vaiheessa lähtölistaa. Jonen 60 metrin ennakkotulos oli listassa noin tunnin Mikkoa myöhemmin. Aallokko oli ehkä kovinta tähän mennessä, mutta onneksi niskatyyny piti päät pinnalla.

Lievän kisajännityksen takia Mikko päätti poiketa no warm-up suunnitelmastaan ja teki 45- ja 30-metriset sukellukset lämmittelyksi. Oli varmasti ihan hyvä ratkaisu, sillä itse kisasukellus tuntui jo rennommalta kuin ensimmäinen lämppäri ja eilinen treenisukellus. Paineentasaus sujui hyvin pohjalle asti ja tagi lähti sujuvasti mukaan. Pinnalle pääsyn jälkeen lämppärit ja hyperventilointi tosin meinasivat kostautua pienen samban muodossa. Protokolla sujui kuitenkin hallitusti, varsinkin Jonen couchatessa hyvin ja muistuttaessa protokollan eri vaiheista. Suoritus oli lopulta valkoisen kortin arvoinen. Ilman lämmittelysukelluksia tehtyjen syvien treenisukellusten pintautumiset ovat kuitenkin olleet täysin puhtaita ja tuntuneet ihan samalta kuin 30 metrin sukelluksen pintautuminen. Uskomatonta, että ero voi olla niin suuri - tosin onhan se varsinkin allaslajeissa huomattu jo aikaisemminkin.

Jone valmistautui kisavetoonsa suunnilleen samalla tavalla kuin Mikko, tekemällä muutaman lämmittelyvedon. Kisalähdössä eilinen rauhaa säteilevä mestari oli kuitenkin kadonnut ja pahat henget ja riivaajat olivat ottaneet vallan. Heti startissa suurin osa pakatusta ilmasta päätyi vatsaan. Mouthfillkin hävisi melkein heti sen ottamisen jälkeen. Sinnikkäästi Jone ratsasti korvilla vielä 50 metriin, mutta siinä vaiheessa oli pakko kääntyä. Ylöstulomatkakaan ei sujunut ongelmitta. 10 metrissä organisaation turvasukeltaja ei katsonut eteensä, jolloin riivattu ja vihainen Jone tuli pää edellä täyttä vauhtia turvasukeltajaa päin. Pinnalle sieltä jotenkin päästiin ja protokollakin tuli. Tuomari ei ollut huomannut törmäystä, vaan antoi vain tagin puuttumisen takia keltaisen kortin. Koska sukeltajaan ei suorituksen aikana saa koskea, olisi pitänyt periaatteessa tulla punainen kortti. Heti kortin saamisen jälkeen alettiinkin pohtia sääntöjen säälimätöntä hyväksikäyttöä, sillä niiden mukaan organisaation jäsenen häiritessä suoritusta on urheilijalla oikeus uuteen sukellukseen, jolloin Jone voisi yrittää uudestaan käydä 60 metrissä.

Illalla tulosten julkistamisen jälkeen Suomen joukkue teki protestin Jonen suorituksesta uusintasuorituksen toivossa. Protesti oli kaksivaiheinen: ensin protestoitiin, että Jonen olisi kuulunut saada punainen kortti. Ei ole ehkä ihan yleisin ratkaisu yrittää saada oman joukkueen jäsenen suoritusta hylätyksi, mutta meillä oli suunnitelma. Protestin toinen vaihe oli nimittäin, että koska hylkäyksen syy oli organisaation, tulisi Jonen saada uusintalähtö. Aluksi protesti menikin läpi ja Jone sai punaisen kortin, mutta sitten tuomarit alkoivat kikkailla jotain ja päätyivät periaatteessa sääntöjenvastaiseen ratkaisuun, jossa Jone sai vain pitää keltaisen korttinsa ilman uusintalähdön mahdollisuutta. Jonen sukelluksesta joukkueelle tuli lopulta siis 39 pistettä, (50 pistettä - 1 virhepiste puuttuvasta tagista - 10 virhepistettä aikaisesta käännöksestä).

Illalla kävimme taas syömässä 10. kerroksessa, jonka aukioloajaksi on ilmoitettu klo 18:00-25:00. Paikalla oli myös katkarapujen jalkoja ja silmiä syönyt Tanskan valmentaja Stig Severinsen, joka kertoi meille mielipiteitään typeristä säännöistä ja idiooteista.

Huomenna piti olla Anteron 85 metrin sukelluksen vuoro, mutta huonojen sääolojen takia huominen onkin peruttu. Toinen kisapäivä siirtyy ylihuomiselle tai sitä seuraavalle päivälle.