Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

FIM ja päättäjäiset

Kirjoittanut Antero

Lauantai, viimeinen MM-kisojen kilpailupäivä ja vuorossa siis köysiavusteinen syvyyssykellus, free immersion eli FIM. Ennakkoon suomalaisten ilmoitukset olivat seuraavat: Antero 84 m, Jonerik 69 m, Kaj 61 m, Joonas 60 m, Ingela 32 m ja Eva 30 m. Muilla sukellukset onnistuivatkin täydellisesti paitsi minulla. Käännös tuli 5 metriä ennen pohjaa eli 79 metrissä. Ahneus ennakkotuloksessa ja pieni keskittymisen puute sukelluksen aikana johtivat paineentasausongelmiin ja näin pohjaan en tällä kertaa päässyt.

Päivän varmasti erikoisin tapaus oli kuitenkin Tsekkiläisen Michael Risianin ansiota. Mies lähti sukeltamaan 2 köydeltä tavoitteenaan 93 metriä. Alkuvaiheessa hänen lanyardinsa kuitenkin irtosi ja kun hän sulki silmänsä vapaapudotuksen aikana, kontakti köyteen katosi. Sukellustietokoneen hälytys havahdutti miehen lähellä tavoitesyvyyttä, mutta missä köysi??? Tästä suuremmin hämmentymättä hän alkoi uida kohti pintaa ja noin 60 metrin syvyydessä pääsi takaisin köyteen kiinni. Nämä kaikki näkyvät hyvin pohjavideoista. Muuten kaikki menikin hyvin, mutta pinnalla omaan sukellukseensa 1 köydellä valmistautunut Sara Campbell oli todella yllättynyt, kun Michael pintautui hänen köydellään! Ja niin olivat kaikki muutkin! Vaarallisesta tilanteesta selvittiin tällä kertaa tuurilla ja loppu oli onnellinen, mutta lanyardin toimivuuteen ja sen luotettavuuteen kannattaa todella kiinnittää huomiota.

Päättäjäiset pidettiin Kalamatan lähellä olevalla rannalla. Koko porukka kuljetettiin busseilla paikalle. Kilpailujen aikaansaama jännitys oli tiessään ja rennosti rupatteleva joukko aiheuttikin melkoisen puheensorinan paikallisten ohikulkijoiden kuunneltavaksi. Ilta oli lämmin, joten rantabileet toimivat hyvin. Palkintojen jako oli luonnollisesti ohjelmassa. Hienoa, että taas oli paljon uusia kasvoja mitaleitaan hakemassa. Tosin jo kokeneemmatkin podiumilla seisojat olivat hyvin edustettuna. Mm. Natalia Molchanova teki kisoissa taas kaksi uutta maailmanennätystä ja sai kaksi kultamitalia. Kolmattakin hän yritti, mutta köysivirheen vuoksi se hylättiin. Kovassa kunnossa hän edelleen on. Vapaasukelluksen kiistaton kuningatar. Miesten puolella William Trubridge otti kaksi kultamitalia itselleen, joten hänet voitaneen kruunata vapaasukelluksen kuninkaaksi.

Nyt kun kruunut on jaettu ja mitalit kiiltelevät ansioituneiden kaulalla, voimme todeta vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisojen päättyneeksi. Kahden viikon päästä onkin vuorossa allaslajien MM-kisat Italian Lignanossa.

Kalamata kiittää ja kuittaa! Palataan asiaan hetken kuluttua Lignanosta.
Edit 6.10 Jone:

Lopuksi vielä pieni fiilistelyvideo kisoista: