Vuoden 2022 vapaasukelluksen allaslajien MM-kisat kilpaillaan Bulgariassa 20.-24.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

maanantai 20. kesäkuuta 2022

Ensimmäinen kisapäivä, noniin!

Maanantai oli ensimmäinen kisapäivä, kisat starttasivat pituussukelluksella stereoräpylöillä. Suomen joukkue hakeutui uimahallille vähä kerrassaan "kohtalaisesti" nukutun yön jälkeen jo ensimmäisiä lähtöjä seuraamaan. 

Marika ja Miro olivat Suomen joukkueesta ensimmäisinä vuorossa lähtöajalla 9:50. Marikalla oli tavoitteena päästä 50 metriä ja kaikki tästä eteenpäin olisi plussaa. Marika pintautui 116m jälkeen omalla personal bestillä ja kisa personal bestillä ja tästä suorituksesta sai valkoisen kortin siistin pintautumisen jälkeen. Mirolla tavoitteena oli tehdä 150m sukellus ja tähän päästiin ja vielä ekstraakin Ossin mainioilla lainaräpylöillä. Miro pintautui valkoisen kortin veroisella pintaprotokollalla 166m personal bestillä. 

Iiris sukelsi heti Marikan ja Miron jälkeen klo 10:oo lähdössä myös oman personal bestinsä 95m. 

Pienen odottelun jälkeen vuorossa oli Janita, joka sukelsi Marikalta lainatuilla sukilla ja Iirikseltä lainatuilla stereoräpylöillä. Räpylöillä ei aiemmin oltu sukellettu kolminumeroisia sukelluksia, joten niistä loppui puhti poikki ja viimeiset neljäkymmentä metriä Janita eteni käsivedoilla kunnes pintautui kauniisti 147m kohdalla valkoisen kortin veroisella suorituksella.

Tommilla oli tavoite parannella vuoden 2019 SM kisojen tulostansa. Tommia koutsaamassa ollut Janita ei huomannut huomauttaa Tommille, että nenäklipsiä ei kuulu käyttää sormustimena ja Tommi lähti reippaasti sukeltamaan nenä paljaana. Ensimmäisen viiden metrin kohdalla Tommi välkkynä kaverina kuitenkin itse huomasi asian ja laittoi klipin nenään, minkä jälkeen Tommi sukelsi oman kisa PB:nsä 181metriä myöskin valkoisen kortin veroisena suorituksena. 

Ossin suoritusta saatiin odottaa, kun OT siirtyi kanssakilpailijan elvytystapauksen vuoksi edestakaisin huterien arvioiden mukaan noin neljä kertaa. Alunperin Ossin OT oli klo 12:30, lopulta Ossi pääsi sukeltamaan 13:40. Ossilla oli tavoitteena päästä 200m ja hiukan päälle. Kuitenkin kesken sukelluksen jaloista loppui puhti ja Ossi pintautui valkoisella kortilla 171metrin kohdalla. 


Kisojen ensimmäisenä päivänä oli ylipäätään tänään nähtävissä (toivottavasti) poikkeuksellisen paljon pahankin näköisiä blackouteja sekä punaisia kortteja. 99 sukelluksesta 18 sai punaisen kortin. Joukkue kiinnitti huomiota turvasukeltajien toimintaan, näytti toistuvasti siltä, ettei kaksikaan turvasukeltajaa saanut pidettyä tajunnantason rajamailla sambaavaa sukeltajaa pinnalla puhumattakaan varsinaisesti tajuntansa menettäneistä urheilijoista. Tilanne kärjistyi ikävästi kun paha blackout johti elvytykseen, eikä kisajärjestäjillä selkeästi ollut tilannetta turvasukeltajien sekä lääkintähenkilökunnan puolesta etukäteen harjoiteltu, niin kova häslinki tilanteessa oli nähtävissä. Sukeltajan tila on tällä hetkellä kuitenkin järjestäjän mukaan ok eli loppu hyvin kaikki hyvin, varmasti rankka oppimiskokemus turvasukeltajille sekä lääkintähenkilöstölle. 

Joukkueemme löysi paikallisen shisha-baarin vierestä mainion oloisen leipomon, jossa nautiskeltiin PB kakut hiukan venähtäneen ja dramaattisenkin ensimmäisen kisapäivän päätteeksi. Miro tosin jäi hotellille torkkumaan ja Ossi nautti PB:n puutteessa vain laimeaa kahvia. 


Huomenna tiistaina starttaa toinen kisapäivä ja pituussukellus jatkuu ilman räpylöitä.

Suomen joukkueen OT:t

Klo 10:00 Iiris, Marika, Miro

Klo 10:50 Kimmo & Janita

Klo 11:20 Tommi

Klo 11:50 Ossi