Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

torstai 15. kesäkuuta 2023

Uusi Suomen ennätys statikissa

Tänään oli vuorossa staattinen hengenpidätys eli tarkoituksena oli pidättää hengitystä mahdollisimman pitkään aikaa vastaan. Ensimmäisenä sukelsi Miro. Miro halusi stressittömän sukelluksen ja varman valkoisen kortin. Miro päätti sukeltaa 6:30 ja pintautua sen jälkeen. Sukellus oli todella rento sekä helppo ja 6:30 kohdalla Mirolle meinasi tulla kiusaus jatkaa. Olavi koutsina kuitenkin määräsi ennalta sovitusti Miron pintautumaan ja Miro päätti sukelluksensa siististi ajalla 6:34. 

Tommi lähti tekemään rentoa sukellusta ilman varsinaisia tavoitteita. Tommi ajatteli, että seitsemän minuuttia menisi varmasti ja olisi hienoa, jos lisäksi kilpailuennätys onnistuisi. Sukelluksella kuitenkin tuntui, että palleanykäykset alkoivat aikaisin ja huppu puristi naamaa. Tommilla oli jo ikäviä fiiliksiäkin, mutta hän sukelsi hienosti ja pintautui ajalla 7:43.

Olavilla ei ollut sukelluksesta suunnitelmaa ja näin jälkikäteen ajateltuna se taisi olla virhe. Olavi sukelsi 4:23. Statik ei ole Olavin päälaji eikä hän nauttinut sukelluksesta hetkeäkään. Tavoitteena oli kuitenkin tehdä kaikki lajit tällä reissulla, kun kilpailuihin on lähdetty.

Janita ja Marika valmistautuivat sukelluksiinsa yhdessä ja kilpailivat samassa lähdössä vierekkäin. Marikalla oli vaiheikas sukellus. Vielä vartti ennen sukellustaan Marika oli levollinen kunnes pieni paniikin tunne iski, kun koutsi-Miroa ei näkynyt missään. Marika oli unohtanut, että Miro oli vielä koutsaamassa Olavia parasta aikaa. Odotellessa Marika ja Janita köllöttelivät vedessä käsi kädessä kuin saukot konsanaan. Miro saatiin paikalle ja Marikan sukellus sujui hienosti 3:40 asti. Marikalle tuli sellainen olo, ettei sukelluksesta tule mitään, mutta Miron kannustuksella ja täydellisellä koutsauksella Marika päätti 4:40 kohdalla sukeltaa viiteen minuuttiin saakka ja teki kilpailuennätyksensä.

Janita oli nukkunut hyvät yöunet ja oli aivan tokkurassa vielä kilpailupaikalle saapuessaan. Koutsattuaan Tommin Janita kiirehti omalle kisapaikalleen tekemään lämmittelysukelluksiaan. Sukelluksella Janita keskittyi rentoutumiseen ja Tommin sukellustarinan kuunteluun. Janita teki 5:58 hengenpidätyksen ja pintautui itsenäisesti oikeaan aikaan. 

Iiriksellä oli toiveena tehdä uusi kisa-PB, tämä olisi sattumoisin uusi Suomen ja pohjoismaiden ennätys. Valmistautumiset menivät hyvin. Iiris teki yhden  lämmittelysukelluksen, jossa sydän hakkasi, oksetutti ja oli kaikin puolin kammottavan epämukava olo koko ajan. Itse kisasukelluksella kaikki meni kuitenkin hyvin voimakasta sydämen sykettä lukuun ottamatta. Palleanykäysten alkamisen jälkeen sukellus oli sinnittelyä loppuun saakka. Pintautuminen ja pintaprotokolla tapahtuivat kuitenkin siististi ja puhtaasti järjestelmällisen harjoittelun tuomalla automaatiolla. Iiris rikkoi oman kilpailuennätyksensä ja Suomen ja pohjoismaiden ennätyksen ajalla 7:11!

Staattinen hengenpidätys sujui tänään koko joukkueelta hienosti. Kaikki saivat valkoiset kortit ja tänään tehtiin jo kolmas Suomenennätys näissä kilpailuissa. Statik-paasto päätetiin vaihteeksi länsimaisella ruualla italialaisessa ravintolassa.


Huomenna perjantaina viimeinen kisapäivä ja vuorossa pituussukellus monoräpylällä. 

Suomen joukkueen lähtöajat Suomen aikaa:

04:10 Iiris

04:20 Miro

04:30 Marika

05:40 Janita

05:50 Tommi 

06:20 Olavi