Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Kolmas kisapäivä / STA karsinnat

Tiistai-iltapäivän "late lunchin" jälkeen aloitimme lyhyen ja tehokkaan paaston seuraaavan päivän static-karsintoja varten. Illan edetessä nälkä luonnollisesti kasvoi ja keskustelu tyrehtyi - liekö ollut nälkäkiukkua vai väsymystä ilmassa, jää mysteeriksi. Huhut minkäänlaisesta salasyömisestä illan mittaan voi kotikatsomossa unohtaa luonnollisesti saman tien, emmehän me suinkaan sellaiseen sortuneet. Statikkipaaston eli statikkinälän hiljentämä joukkueemme hiipi yöpuulle yhteisen bloggaussession jälkeen.

Seuraavana yönä nukkumisen sijaan Janitan vointi huononi ja lämpö nousi. Kun herätyskello soi 6:30, kuului peiton alta: "Mä oon kipeä." Ja kipeältä Janita silminnähden vaikuttikin, lämmöstä puhumattakaan. Suureksi harmiksi static-karsinta jäi siis Janitan osalta väliin. Tämä oli varmasti viisas ratkaisu, vaikkakin Janitalle suuri pettymys ja muulle joukkueelle todella harmillinen tilanne.

Kristianin static-OT oli 9:20. Mika koutsasi Kitteä, joka teki 5:32-mittaisen staticin valkoisella kortilla. "Jännitti alkuun, mutta veto oli helppo. Lausun usein mielessäni mantroja staticeissa. Mitä tuosta nyt muuta sanoisi, se oli hengenpidätystä."


Kitte relaa

Seuraavassa lähdössä olivat samaan aikaan Salla ja Ossi. Wendy koutsasi Sallaa ja Kitte Ossia. Ossi sukelsi hienosti uuden PB:nsä, 7:05 ja sai valkoisen kortin. "Mä yritän vetää staticit aina nollat taulussa. Se onnistuu välillä paremmin ja välillä huonommin. Tänään se ei oikein onnistunut, ajatukset harhaili. Mitä pidemmälle se menee, sitä helpompi on pitää pää tyhjänä."

Sallan sukellus oli 5:05 ja pintautuminen puhdas, mutta Wendyn käsi unohtui pintautumisessa Sallan selkään, ja tuomari nosti suorituksesta punaisen kortin. "En tiedä johtuiko se paastosta (olin ehkä syönyt illalla salaa riisikakun ja puoli tuntia ennen OT:ta palan nektariinia...), väsymyksestä vai jännityksestä, mutta valmistautuessani suoritukseen aloin saada kasvavaa päänsärkyä. Neljän minuutin kohdalla päänsäryn kaveriksi tuli äkillinen oksetuksen tunne. Kamppailin vielä minuutin ja tulin ylös. En tajunnut mitään virhettä tapahtuneen, joten olin hämmentynyt tuomarin näyttäessä punaista korttia. Kosketusvahinko oli joka tapauksessa jo tapahtunut ja hyväksyin asian saman tien ongelmitta. Enemmän olin harmissani Wendyn puolesta; hän oli tietenkin hyvin pahoillaan virheestä. Vahinkoja sattuu, ja niistä oppii. Olin sukellukseeni tyytyväinen joka tapauksessa, eikä suoritusajallani olisi finaaleihin ollut kuitenkaan asiaa. Pidätän hengitystä finaaleissa hyvillä mielin katsomon puolella.


Kansallisvarpaat
Viides lähtö, Mikan mietteet: "Oli hienoa ensin koutsata Kristiania ja todistaa jäätävän zenimäinen valmistautuminen. Juuri ennen Kristianin pintautumista irtauduin potilaasta sen verran voimallisesti, että melkein potkaisin korokkeen kaikkien jalkojen alta. Tilanteen ratkettua valkoiseen korttiin menin heti lämpimään suihkuun ja valmistautumaan omaan staticiin, jonka oli määrä alkaa puoli tuntia myöhemmin. Ossi tuli sitten kohta poimimaan minut altaan reunalta saatuaan oman hommansa valmiiksi ja koutsasi lämmittelyn suunnitellusti lyhyen kaavan mukaan, koska kolmen millin puvussa tulee tässä altaassa äkkiä kylmä. Itse veto oli silti helpon tuntuinen joskin viluisa. Pintautuminen viiden ja puolen minuutin kohdalla tuntui juuri sopivalta, koska valkoinen kortti ja kisa-PB. En tiedä oliko aikaisempi koutsaus inspiroinut, mutta oma tulos oli lopulta sekunnilleen sama kuin Kristianilla eli 5:32.

Nälkäkiukku tiessään, valkoiset kortit taskussa
Tunnelma joukkueessa on melko väsynyt, mutta pääosin tyytyväinen. Toivomme Janitan parantuvan loppuviikoksi, jotta hänkin pääsee vielä sukeltamaan staticia ja testailemaan Sallan kanssa Water Wayn monoräpylöitä finaalien jälkeisillä treenivuoroilla. Muulla joukkueella on kisasukellukset tältä erää sukellettu, mutta Kitte sukeltaa huomenna DNF-finaalissa AP:lla 141m.

Kiten finaalisukellus alkaa klo 10:00 Suomen aikaa.
Sitä voi seurata livenä tästä linkistä.