Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

torstai 21. kesäkuuta 2018

Kristian Mäki-JussilaKuva: Henrietta Kivijärvi


Moikka! Mun nimi on Kristian Mäki-Jussila, 35 vuotias vapaasukeltaja ja seikkailija länsirannikolta Vaasasta. Vapaa-aikana harrastan vapaasukelluksen lisäksi astangajoogaa, kiipeilyä, laskuvarjohyppäämistä sekä crosfittiä. Kiinnostus ”vapaasukellukseen” on ollut minussa niin kauan kuin muistan ja lapsuudessa uimarannalla ollessa halusin aina sukeltaa laiturin päästä tai ponttoonilta pohjaan asti ja tuoda sieltä kiven todisteeksi. Laitureiden ja ponttoonien alle sukeltaminen oli silloin kovin pelottavaa, mutta pelon voittaminen ja sukelluksen onnistuminen toi sellaisen mielihyvän tunteen, jota en muista saaneeni muista lapsuudessa tekemistäni asioista. Vesi on ollut minulle aina hyvin rakas elementti ja jossain vaiheessa olin mukana myös paikallisen sukellusseuran norppatoiminnassa. Veden pinnan yläpuolella leikimme tutkimusmatkailijoita ja taskulampuin varustettuina tutkimme hulevesiviemäreitä ja pääsimme niitä pitkin yllättävän pitkiä matkoja maan alla pilkkopimeissä ja välillä ahtaissakin putkissa. Ne olivat elämäni ensimmäiset seikkailut 😊
Varsinaisen sukellusharrastuksen aloitin laitesukelluskurssilla vuonna 2007 ja heti sen jälkeen kiinnostuin sukelluskalastuksesta ja vapaasukelluksesta. Vapaasukelluksen tuoma rauha, hiljaisuus ja painottomuus vei mukanaan ja samanlaista tunnetta en ole löytänyt mistään muusta harrastuksesta. Muutaman kesän sukeltelin paikallisissa louhoksissa, mutta ensimmäiselle AIDA 2 Pool vapaasukelluskurssille uskaltauduin vasta 2012 ja viimeistään siihen mennessä olin täysin haltioitunut lajista ja halusin kovasti kehittyä kaikissa vapaasukelluksen eri lajeissa. Kurssin jälkeen hakeuduin jatkokursseille niin nopeasti kuin mahdollista kunnes 2015 valmistuin sitten AIDAn vapaasukelluskouluttajaksi.
Kouluttajakurssin jälkeen minulla oli unelma omasta vapaasukelluskoulusta ja aloin kehittelemään Suomen vapaasukelluskoulutuskenttään soveltuvaa konseptia ja vuonna 2016 perustin oman koulun Freefall Finland Freediving School nimellä. Koulutus onkin vapaasukelluksen jälkeen suurin intohimoni ja tavoitteena onkin järjestää kursseja ympäri Suomea niin paljon kuin mahdollista. Haluaisin omalla esimerkillä innostaa ihmisiä rohkaistumaan kurssille osallistumiseen ja motivoitumaan vapaasukelluksen harjoitteluun. Jo melko pienellä harjoittelulla ihminen pystyy aika uskomattomalta tuntuviin hengenpidätyssuorituksiin. Mikäli olet kiinnostunut aloittamaan harrastuksen ja osallistumaan kurssille niin kannattaa katsoa kurssitarjonta osoitteesta www.freefallfinland.com ja ottaa seurantaan meidän sosiaalisen median kanavat (facebook ja instagram), jossa ilmoitamme uusista kursseista. Pääkaupunkiseudulla myös Cetus järjestää kursseja ja ilmoittavat niistä nettisivuillaan. Sitten vaan rohkeasti ilmoittautua mukaan, jos laji kiinnostaa ja vaikkei olisi juuri kokemustakaan lajista. Kurssi on kuitenkin paras ja turvallisin tapa aloittaa harrastus.
Olen kilpaillut aktiivisesti vapaasukelluksessa vuodesta 2014 lähtien ja osallistun nyt toista kertaa allaslajien mm-kilpailuihin. Harjoittelu ja valmistautuminen kilpailuun on ollut tällä kertaa hieman erilaista, kun murtuneen nilkan johdosta jalka oli keväällä kuusi viikkoa kipsissä. Kipsi oli kuitenkin vedenkestävä ja olen päässyt harjoittelemaan kaikkia lajeja myös kipsi jalassa. Nilkka ei vieläkään ole parantunut täydellisesti, mutta vedessä painottomassa tilassa siitä ei ole juuri haittaa. Vapaasukellus on ihana laji siinä mielessä, että yksi murtunut nilkka ei sukeltamista haittaa etenkään staattisessa hengenpidätyksessä ja pituussukellustakin voi hyvin tehdä yhdellä jalalla. Mutta nyt on käytössä molemmat jalat ja tavoitteena on parantaa omia ennätyksiä ja olla parempi versio siitä vapaasukeltajasta joka olin eilen. Hymyssä suin kohti Belgradia siis! Mikäli joku haluaa niin mun kisamatkaa voi seurata instagramissa, josta mut löytää @freefall_addict nimellä 😊
Tervetuloa mukaan matkaan!