Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Mika Meskanen

Kuva: Wendy Liu

Hello! Olen Mika ja edustan maajoukkuetta Lontoosta käsin.

Olin ollut pitkään tietoinen vapaasukeltamisen autuudesta muutaman ystäväpiiriin kuuluvan "edelläkävijän" kautta, mutta vasta 2013, muutaman laitesukellusvuoden jälkeen sain ensikosketuksen lajiin Sharm el-Sheikhissä Only One Apnea Centren kurssilla. Säännöllisen harjoittelun aloitin vuotta myöhemmin Lontoolaisessa NoTanx -kerhossa ja siitä lähtien homma on imenyt mukaan niin ettei loppua näy.

NoTanxin ideologiaan kuuluu, että toimitaan yhdessä ilon ja rentouden kautta, eikä saavutetuilla ajoilla, matkoilla tai syvyyksillä leyhytellä. Aktiviteetteihin kuuluu seikkailua ja tutkimusmatkoja maalla, merellä, maan alla ja melkein ilmassakin. Lyhytelokuvia olemme tehneet Kefaloniassa ja viimeksi Islannissa, yhteistyössä amerikkalaisen Explorers Clubin kanssa. Viime talvena suoritin myös AIDA-tuomarikurssin.

Vapaasukellus on mielestäni enemmän kuin urheilua. Pinnan alla on mahdollisuus irtautua hetkeen ja löytää yhteys ei pelkästään omaan tietoisuuteensa vaan koko planeetan evolutiiviseen historiaan. Kilpailut ja kilpailutilanteen aiheuttama psykologinen paine kuitenkin tarjoaa tilaisuuden omien rajojen ja mahdollisuuksien tunnistamiseen ja kehittämiseen. Ennen kaikkea kyseessä on yhteisöllinen tapahtuma, joka tuo vapaasukeltajat yhteisen asian äärelle.

Nuorempana edustin Soinin Sisua yleisurheilussa ja siitä jäi palkintokaappiin ainakin pari "piirinmestaruutta". Ellei pelaamista helsinkiläisessä, lähes legendaarisessa FC Nerds -potkupallojoukkueessa lasketa, tuli kilpaurheiluun lähes 20 vuoden tauko, kunnes 2017 lähdin Britannian allasmestaruuskisoihin Manchesterissa. Saavutin paras tulokas (newbie) -palkinnon ja loppuvuodesta NoTanxin vuoden sukeltaja -tunnustuksen. Arvokisojen ensikertalaisena lähden Belgradiin hakemaan kisakokemusta, joukkuehenkeä ja inspiraatiota omien taitojen kehittämiseen.

Maissa ja pinnan yläpuolella olen Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut maisteri ja tällä hetkellä työelämä sujuu teknologia-startup -hommissa Lontoon ja Cambridgen välillä suunnitellen käyttäjäkokemusta ihmisen ja keinoälyn väliseen päätöksentekoon ja sivuprojektina digitaalisen kahvipaahtimen tuotekehityksessä. Toisena kutsumuksena edistän autenttista saunakulttuuria British Sauna Societyn perustajana, ja kirjoitan löylymaailman asioista Sauna-lehteen.