Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

tiistai 26. toukokuuta 2015

Antero Joki

Jo pienestä pitäen on vesi tuntunut mukavalta elementiltä ja mökkirannassa on lapsena tullut sukelleltua monena kesänä, milloin näkinkenkiä pohjasta hakien milloin ihan vain huvin vuoksi. Uimaseurassa olin alkavassa teini-iässä pari vuotta, joten jonkinlaiset uintitekniikan perusteet sain tuolloin hankittua. Sukellusharrastus alkoi varsinaisesti 1992, kun olin YK:n rauhanturvajoukoissa ja lomalla Eilatissa kävin laitesukelluskurssin. Laitesukelluksen parissa menikin sitten lähes kymmenen vuotta, kunnes vuonna 2001 liityin Suomen Vapaasukeltajiin.

Vapaasukellus on sen jälkeen vienyt mennessään. Tuloksien paranemisen myötä maajoukkuepaikka avautui ensimmäisen kerran vuonna 2004 ja nyt olen lähdössä kahdensiintoista MM-kisoihini. Laji on haastava ja mielenkiintoinen, erityisesti itsensä oppiminen ja ymmärtäminen on suuressa roolissa. Vapaasukelluksessa fyysinen suorituskyky ei ole se kaiken mitta, vaan muut kehon ja mielen ominaisuudet korostuvat. Näin ollen ikävuodet eivät ole niin suurena rasitteena kuin monessa muussa urheilulajissa ja olen pystynyt parantamaan tuloksiani edelleen. Nykyisin toimin vapaasukelluksen parissa myös urheilun ulkopuolella niin kansainvälisessä lajiliitossa AIDA Internationalissa hallituksen jäsenenä ja säännöistä vastaavana Technical Officerina kuin myös vapaasukelluskouluttajana pääasiassa Münchenin ympäristössä.


Turun kisoista odotan eniten mukavaa yhdessäoloa vapaasukellusperheen parissa, Vapaasukeltajilla on harvinaisen hyvä yhteishenki nykymaailman urheilupiireissä. Toisena suurena odotusarvona ovat luonnollisesti omat suoritukset kisoissa. Muiden tuloksiin kun ei voi vaikuttaa, niin itse täytyy vain tehdä parhaat mahdolliset tulokset kisapäivänä ja katsoa sitten, mihin ne riittävät. Toivottavasti tuo omien tuloksien parantaminen jatkuu edelleen.