Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

maanantai 12. kesäkuuta 2023

Ensimmäinen kisapäivä, DYNB:ssä tupla Suomen ennätykset!


Kisat käynnistyivät tänäkin vuonna DYNB -lajilla, tuttavallisemmin Dynamic Bifins eli pituussukelluksella stereoräpylöillä. Viime vuodesta poiketen Miro ja Janita olivat ottaneet omat räpylänsä jo Suomesta mukaan eikä ollut tarvetta jännittää saapuisiko maailmaa kiertävä hiilikuitu ajoissa kisapaikalle.

Ensimmäisinä suomalaisista olivat samassa lähdössä Marika ja Iiris. 
Edeltävänä yönä Marika oli valvonut kaksi tuntia, jonka aikana hän kävi läpi sukelluksensa vaihe vaiheelta. Kävi juuri niin kuin Marika oli mielessään juoninut ja hän tuli ylös omalla personal best -tuloksellaan 130 metrin kohdalla.

Iiris oli puolestaan nukkunut edeltävänä yönä kaksi tuntia, lisäksi hänen stereoräpylänsä olivat jossain Helsingin ja Jejun välillä lentomatkan aikana menneet rikki. Lovi räpylöissä Iiris sukelsi erittäin reippaalla vauhdilla myös oman personal best -tuloksensa 127 metriä. 

Seuraavaksi sukeltamassa oli Miro. Omaa vuoroa odottaessa Miron sydän oli nopean rytmihäiriön partaalla. Suunnitelmana oli sukeltaa 150 metriin ja siellä tehdä päätös jatkaako vaiko pintautua. Tasaisen sukelluksen jälkeen Miro päätti jatkaa vielä hiukan 175 metrin jälkeen. Mirossa on nähtävissä henkistä kasvua, sillä pintautuminen tapahtui juuri oikea-aikaisesti ennen hapenpuutteen merkkejä 188 metrin kohdalla. Tämä oli Mirolle kisa-PB!

Janita on kevään ollut hyvässä sterkkasukelluskunnossa ja treeneissä Janita olikin tehnyt jo suomenennätyksen epävirallisesti pariinkin otteeseen. Lisäksi Janitan jo viime kisoihin odotetut räpylät ovat olleet varsin mieluisat. Janitalla oli toiveissa saada sukellettua uusi Suomen ennätys. Janitaa jännitti muun muassa edeltävänä sukeltamassa olevan Miron pintautuminen ja se, miten oma keho onkaan toipunut aikaerosta. Kuitenkin sukelluksen aikana Janita keskittyi tikkaamaan pientä potkua reippaasti hapotuksesta huolimatta ja uskalsi tehdä oman henkilökohtaisen ennätyksensä 172 metriä. Tämä on myös uusi Suomen ennätys! Janita on erittäin tyytyväinen oikea-aikaisesta pintautumisesta ja siitä, että uskalsi tehdä oman ennätyksensä.

Tommilla oli tavoitteena tehdä kisa-PB, jonka hän myös teki. Viime aikoina Tommilla on ollut kisoissa eri lajeissa huonoja pintautumisia ja koutsaamassa ollut Iiris uhkaili haukkua Tommin muun muassa urpoksi, jos Tommi päättäisikin ottaa tälläkin kertaa punaista korttia hapenpuutteen vuoksi. Sukelluksen alussa Tommi päätti siis tarkkailla hapenpuutteen merkkejä ja tulisi välittömästi pintaan ,jos niitä ilmenisi. Metriahneudelta vältyttiin ja Tommi tuli pintaan 193 metrin kohdalla tehden samalla oman kisa-personal bestinsä. 

Viimeisenä sukeltamaan pääsi Olavi, joka teki MM-kisadebyyttinsä. Olavi oli tehnyt treeneissä liki 200 metrin sukelluksen. 188 metrin kohdalla Olavi päätti mennä päätyyn ja hiukan yli. Sukellus oli hapottava ja pintautuminen tapahtui juuri oikeaan aikaan. Olavi sukelsi 202 metriä ja siis teki ensimmäisesellä MM-kisasukelluksellaan uuden Suomen ennätyksen eli niin sanotusti räjäytti pankin. "Solekko laittaa vaa" -sanoi Olavi sukelluksensa jälkeen.

Suomen joukkue sai siis yhteensä kuusi hyväksyttyä valkoisen kortin suoritusta, kaikille joko kisa PB tai rehti PB ja kaksi uutta Suomen ennätystä ensimmäisenä kisapäivänä! 

Huomenna kisat jatkuvat lajilla DNF; pituussukellus ilman räpylöitä.

Lähtölista Suomen aikaa tiistai DNF:
3:50 Marika
4:00 Iiris
4:10 Miro, Tommi, Olavi
5:20 Janita