Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

lauantai 15. lokakuuta 2011

DYN-finaalit ja MM-hopeaa

Kirjoittanut Mikko Pöntinen

Tänäänpä leiskautettiin pituussukellusta räpylällä.

Ilmoitin itse jälleen yhden metrin, jotta pääsen sukeltamaan melko alussa. Sukellus lähti sujumaan normaalisti, tavoitteena oli sukeltaa fiiliksen mukaan niin pitkälle kuin menee, eli luultavasti jotain 190m-230m väliltä. Karsinnoissa olin kokeillut sukeltaa hieman nopeammin kuin normaalisti, ja koska se tuntui hyvältä, jatkoin samalla linjalla finaalissa. 200 metrin käännöksessä ei vielä tuntunut mitään merkkejä hapenpuutteesta, jalat vain olivat enemmän hapoilla kuin koskaan ennen. Jatkoin käännöksestä matkaa valmistautuen pintautumaan heti kehon hapenpuutevaroitusten ilmettyä. Niitä ei kuitenkaan tullut ja löysin itseni 250 metrin käännöksestä, jossa edelleen tunsin muutaman metrin olevan varastossa. Pintauduin 261 metrin kohdalla tiukasti mutta hallitusti. Tuomarit antoivat pienen mietinnän jälkeen keltaisen kortin ja 10 metrin edestä virhepisteitä, sillä olin kuulemma vetänyt reunasta ennen kuin hengitystieni olivat pinnalla. Oman videomme perusteella kuitenkin koskin reunaa vasta sillä hetkellä, kun nenäni oli jo kokonaan ja suunikin puoliksi ylös vedestä. Niinpä tein protestin, sillä sääntöjen mukaan virhepisteitä tulee vain, jos vetää reunasta ennen kuin nenä tai suu ovat ylös vedestä. Protesti ei kuitenkaan mennyt läpi, mutta eipä se merkitse oikeastaan muuta kuin että tulokseni ei ole virallinen Suomen ennätys. Saan silti MM-hopeaa, kuten olisin saanut vaikka olisi valkoinen kortti tullutkin. Kulta meni, protestin kautta, Kroatian Goran Colakille hienon 273 metrin ME-tuloksen ansiosta.

Myös muut suomalaiset näyttivät kynsiään finaalissa. Johanna sukelsi helpon 153-metrisen vedon uudella monollaan ja sukellus tuntui kuulemma tosi kivalta. Mikko Niemeläinen jatkoi hienoa esikois-MM-kisaesitystään tehden hallitun 221-metrisen. Siinäkin oli 10 metrin edestä virhepisteitä pienen pintarikkeen takia, mutta maailmanluokan sukellus silti.

Typeriä sääntöjä, hyviä sukelluksia. Huomenna on vielä jäljellä staticin finaalit, tällä kertaa jo aamukymmeneltä.

DNF-finaalit

Kirjoittanut Mikko Pöntinen

DNF-finaalit on nyt kisattu. Kilpailu pidettiin siis 50 metrin altaassa, joten vähempien päätyponnistusten takia tulokset olivat 5-10% huonompia kuin ne olisivat olleet 25 metrin altaassa. Tästä huolimatta kärjessä nähtiin huikeita tuloksia; naisten voitto meni Australiaan melko uudelle tuttavuudelle Jody Fisherille 150 metrin sukelluksella ja miesten voitto Ranskaan Frederic Sessalle 207 metrin tuloksella.

Suomalaisten tulokset:

Mikko Pöntinen 166 m, 6. sija

Mikko Niemeläinen 136 m, 10. sija
Antero Joki 110 m, 18. sija
Johanna Nordblad 120 m, 7. sija
Veera López-Lehto 115 m, 12. sija

Tänään tykitetään DYN-finaalit, jossa suomalaisista sukeltavat molemmat Mikot ja Johanna. Live-lähetystä klo 17 alkaen osoitteesta http://www.evolutionchannel.tv.

Kisojen tuloksia löytyy osoitteesta http://apnea.cz/ranking.html?eid:1190.