Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

maanantai 10. syyskuuta 2012

10.9. Ensimmäinen kisapäivä

VeLo ja MiPö heräsivät kello kuusi aamulla, Mikko sukeltamaan ja Veera koutsaamaan. Rannalta lähti vene kisapaikalle, jossa Mikko teki lämmittelyiksi tutusti muutaman tyhjäkeuhkosukelluksen 10 metrin tienoille. Viidentoista minuutin istuskelun jälkeen Veera hinasi Mikon kisaköydelle, joka oli asetettu 85 m syvyyteen. Pienestä kisajännityksestä huolimatta alasmeno sujui hyvin ja korvien paineentasaus onnistui pohjalle asti. Pintaantulo sujui myös kommelluksitta, joten Suomi otti kisojen ensimmäisestä suorituksesta heti valkoisen kortin. Jatketaan samaan malliin.

MiNi ja LaPa kävivät aamulla hotellin uima-altaalla tekemässä muutamat rentouttavat staticit auringonoton lomassa. Myöhemmin päivällä Veera näytti mistä nyt tuulee ja kävi tekemässä neljä 5-6 minuutin staticia.

Illalla Mikko P ja Veera kävivät testaamassa ohjattua Kundalini-joogaa. Siinä oli muutama hyödyllinen, mutta jo aiemmin tuttu metodi upotettuna massiiviseen energiakanava-metafysiikka-hihhulihei-jargoniin. Tämän biologiaa, neurologiaa tai fysiikkaa tuntevan ihmisen epätoivon partaalle saattavan kokemuksen jälkeen joukkue suuntasi kilpailijoille suunnattuun ilmaiseen hartiahierontaan ja illalliselle.

Viikonloppu


Lauantaina 8.9. muutimme hostellista kisakylän hotelliin, joka osoittautui oikein mukavaksi ja loistavassa sijainnissa olevaksi paikaksi. Huoneeseen majoituttuamme lähdimme tarpomaan rehvakkaasti ilman paitoja kohti lähintä kauppaa. Jonkin matkaa käveltyämme ranskalainen mummo pysäytti ja varoitti, että poliisi tulee pamputtamaan, jos emme laita paitojamme päälle. Tuohduimme, mutta otimme mummon neuvosta vaarin. Kaupasta löysimme MM-kisojen mainosjulisteen, tervetuliaiskakun Saanalle ja viikon aamupalat. Takaisin hotelliin päästyämme myös Saana oli löytänyt perille. Meille myös selvisi, että kisajärjestäjä oli hankkinut kaikille viikon aamupalat, joten nyt meillä on kahden viikon aamupalat.


Illalla Mikko N oli onnesta soikeana, sillä hän löysi kisakylän näyttelyalueelta Waterwayn edustajan, jolta hän osti alkuperäistä monoliimaa. Mononrakentaja kuunteli Mikon avautumista monoprojektistaan puoli tuntia, kunnes ei kestänyt enää ja antoi säälistä kaupan päälle uudet jalkataskun kumiremmit.

Antero kävi lauantaiaamuna treenaamassa, mutta kyseessä oli hänelle niin musta päivä, ettei siitä saa kuulemma edes puhua.


Sunnuntaina 9.9. oli virallinen treenipäivä. Pääsimme testaamaan kisalauttaa, neliön muotoista laituria, jonka keskellä sukelletaan kisasukellukset. Vilske oli taas melkoinen 55 sukeltajan pyöriessä ympäriinsä, mutta löysimme onneksi vapaan köyden.

Saana teki heti ensimmäisenä treenipäivänään 13 metrin parannuksen omaan ennätykseensä. Saana kävi 13 metrissä.

Laura teki helpon 40-metrisen. Muiden lähtiessä käymään syvemmillä köysillä Laura jäi valmentamaan Saanaa sekä vartioimaan, ettei kukaan yrittänyt vallata köyttämme.

Mikko N teki taas 43 m ja 46 m setit kärsien paineentasauksen teknisistä ongelmista. Jossain vaiheessa Mikon maski kävi lähellä kadotusta, mutta hyvällä tuurilla USA:lainen kanssakilpailija onnistui pelastamaan sen ajelehtimasta 15 metristä.

Mikko P yritti käydä 90 metrissä, mutta paineentasaus loppui tällä kertaa 84 metrin tienoilla. Maskin paineentasaus oli epähuomiossa jäänyt hieman vähiin ja tuliaisina syvyydestä oli mask squeeze ja pieniä ihonalaisia verenpurkaumia silmien ympärillä. Naama oli siis sen näköinen, että meri oli palauttanut syvyyksistä hullaantuneen Mikon maan (ja veden) pinnalle lyömällä mojovan oikean suoran ja vasemman alakoukun päin näköä.

Antero kävi 80 metrissä kääntymässä mouthfillin jälleen karattua.

Veera jatkoi vahvalla linjallaan ja teki 65 metriä syvyyttä, jo 10 metriä Suomen ennätystä enemmän.

Iltapäivällä oli vuorossa avajaisparaati ja -seremonia, ironisesti sambatyttöjen kera. Mikko P:n zombimaisia silmänympäryksiä jouduttiin hieman meikkaamaan, ennen kuin hänet kehdattiin viedä ulos huoneesta. Illalla joku toimittaja kehui ja haastatteli Saanaa tämän vuoden maailman kärkituloksensa ansiosta. Juttu menee kuulemma jonnekin arkistoon. Illalla julkistettiin myös syvyyspäivien lähtölistat, jotka löytyvät osoitteesta www.aida-worldchampionship.com/en/competition/startinglist.