Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

tiistai 26. kesäkuuta 2018

Toinen kisapäivä / DYN-karsinta


Suomen joukkueen menestyksekkäät sukellukset jatkuivat: Kaikki viisi tekivät räpyläsukelluksessa kisa-PB:nsä, kuten eilen luvattiin. Vaikka Suomi-tiimin sukellukset olivatkin hienot itse kullakin, ei niillä finaalipaikkoja näissä kisoissa irronnut. Karsinnan taso oli sekä miehillä että naisilla todella korkea; Raja naisten B-finaaliin oli 195m, naisten A-finaaliin 205m ja miesten B-finaaliin 225m. Miesten A-finaaliin ei päässyt edes 250-metrisellä sukelluksella. Naisten finaalirajat olivat erittäin tasaiset ja karsintakilpailu kokonaisuudessaan äärimmäisen kovatasoinen. Miesten sarjassa 27 sukeltajaa pääsi 200m tai enemmän!

Salla ja Janita olivat, kuten eilen kirjoitimme, aikeissa sukeltaa DYN-karsinnassakin ilman räpylöitä, saadakseen kisalähtökokemusta ja parantaakseen omia PB:itään, jotka molemmilla olivat rikottavissa ilman räpylöitä. Onneksi Facebookin puolella selvisi kuitenkin karsintaa edeltävänä iltana, että MM-kisojen sääntöjen mukaan DYN-kilpailussa ilman räpylää/räpylöitä sukeltavalle urheilijalle annetaan punainen kortti.

"Ehdimme Janitan kanssa mennä illalla aika jännityksiin, että mitäs huomenna sitten oikein tehdään," kertoo Salla. "Facebookin puolella ehdittiin Cetuksen vapaasukeltajien kesken pohtia, josko joltakulta voisi lainata räpylöitä kisakäyttöön, mutta koska Janitalla on mukana pienet kumiräpylät, niin päätimme sitten sukeltaa kumpikin niillä. Dynapäivän aamuna tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin ja marssin Water Way Finsin myyntipöydän taakse kysymään kauniisti, josko heidän räpylöitään saisi lainata. Myyjä osoitti muutamaa monoräpylää, joita kuulemma saisi testata treenivuoroilla. Korjasin hänelle, että tarvitsisin siis lainavarusteita kisasukellukseen ja toiseksi, että haluaisin stereot. En ole juurikaan monosukellusta treenaillut, sterkoillakin vain hyvin vähän. Sain Water Wayn Ultra Fins Speedy -räpylät käteeni ja lähdin koutsaamaan Mikaa ja Janitaa. Oman OT:ni lähestyessä vedin vieraat räpylät jalkaan ja sukelsin 145 metriä. Tulihan se PB sitten, 40 metriä lisää edelliseen nähden. Tuli hitollisen raskas tunnelma jalkoihin, mutta hymyilytti - sekä minua että räpyläkauppiasta, kun palautin lainavarusteet myyntipöydälle."

Janita nousi puheenaiheeksi kisojen livefeedissä pienillä kumiräpylöillään. Tuomarikin kehui erikseen Janitan sitkeyttä sekä räpylöihin nähden todella pitkää sukellusta ja puhdasta pintautumista. Janita sanoi sukelluksensa tuntuneen kauhean pitkältä. "Ehdin tylsistyä! Laskin potkuja ja niitä tuli ehkä tsiljoona. 70 metrin jälkeen aloin tehdä käsivetoja, koska jalat olivat jo aivan maitohapoilla. Tuntui ihan käsittämättömältä, että mä sukelsin räpylöillä. Ihan kuin olisin kiivennyt jonnekin Mount Everestille" Janita sukelsi kumiräpylöillään 107 metriä, mikä on 28 metriä enemmän kuin hänen edellinen PB:nsä räpylöillä. Janita sanoi kaiken tapahtuneen liian nopeasti. "Olen ajatellut, että sukellan joskus yli 100 metriä räpylöillä, mutta olisin halunnut suunnitella sen etukäteen." Tunnekuohuissaan Janita totesikin puhtaasta suorituksestaan: "Mä sukelsin ihan liian pitkälle!"

Mika paransi PB:tään reilulla kymmenellä metrillä: "Odotin lähtöä varsin rauhallisin mielin. Vähän sama kuin DNF:ssä, että lähdin tekemään sitä mitä olin harjoitellutkin. Hain potkuihin voimaa, kun etenen yleensä kovin hitaasti. Sukellusaika jäi alle kahteen minuuttiin, eli ehkä puoli minuuttia lyhyemmäksi kuin yleensä. 125 metrin merkin kohdalla tiesin varmasti, että menee yli aiemmista suorituksista ja otin hyvillä mielin valkoisen kortin ennen päätyä. 150 metrin käännöstä voi nyt sitten muhitella yhtä positiivista kokemusta rikkaampana."

Kitte valmistautuu

Kristian sukelsi 211 metriä, kisa-PB:n, Ossilta lainatulla puvulla. Hän kertoi suorituksestaan seuraavaa: "Edellisissä MM-kisoissa jännitti valtavasti, nyt ei jännittänyt tavallista treenisukellusta enempää. Itse suorituskin oli todella seesteinen, en ollut yhtään MM-kisoissa. Olen iloinen, että tulin ylös kerrankin ajoissa. Ei tuntunut sellaiselta taistelulta, kuin yleensä tuntuu."

Ossin tulos oli 216 eli myöskin personal best, yhdeksän metriä aiempaa enemmän. "Lähtölaskennassa sykkeeni oli todella korkealla ja minua selkeästi jännitti. Ajatus, että tätä varten on treenattu melkein vuosi, kummitteli takaraivossa. Jännitys oli kuitenkin aika hyvin hallinnassa ja pystyin kuitenkin keskittymään. Sukellus onnistui hyvin ja vauhti oli sopiva. Vähän ennen 200m käännöstä alkoi tulla hypoksinen olo ja käännöksen jälkeen sprinttasin tiukilla potkuilla loppumatkan. Pintautuminen oli ajankohtainen, mutta puhdas."

Hallilta palattuamme menimme suoraan jättämään huomisen static-karsinnan AP:t.
Suunnittelimme, että laittamalla pienet AP:t pääsemme aikaisin aamulla sukeltamaan ja homma olisi hyvissä ajoin paketissa, ja että laittamalla vähän väliä omiin ilmoituksiimme, ehtisimme koutsaamaan toinen toisiamme. Hyvin suunniteltu, mutta kun lähtölista julkistettiin, meni suunnitelmat uusiksi. Janita ja Kitte osuivat samaan lähtöön, Salla ja Ossi heti seuraavaan. Mikan lähtö osui sentään puolen tunnin päähän Sallan ja Ossin OT:ista.
Todella onnistunut AP-arvonta!
Saimme onneksi järjesteltyä lämppärit, niiden osalta jotka niitä harastavat, sekä koutsaukset Mikan kumppanin Wendyn avustuksella siten, ettei kenenkään tarvitse turvautua tuntemattoman, kisaorganisaation edustajan koutsaukseen. Hyvä tästä tulee. Istumme hotellin aulassa, eräät banaani kädessä ja eräät vieressä nälissään kärvistellen.

Huomiset lähtöajat (Suomen aikaa)

Janita ja Kristian: 10:20
Ossi ja Salla:      10:35
Mika:               11:05

Linkki liveen