Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

lauantai 10. heinäkuuta 2010

Pronssia Suomelle!


Tänään oli viimeisen kisapäivän vuoro. Koko Suomen joukkue oli ilmoittanut dynaan ennakkotulokseksi yhden metrin, jotta pääsimme sukeltamaan ensimmäisinä ilman turhia paineita. Taktiikka toimi hyvin. Antero sukelsi uuden ennätyksensä, todella rauhallisen ja hallitun näköisen 168 m vedon. Pintautuminenkin näytti helpolta, joten kyllä tuohon saa tulevaisuudessakin metrejä lisättyä. Seuraavaksi Jone sukelsi varman 183 m eikä ottanut mitään riskejä vaan poimi valkoisen kortin. Mikko sai sukellusrefleksinsä tällä kertaa toimimaan kunnolla ja pintautui 226 metrin jälkeen. Veto oli melko tiukka, sillä vaikkei siinä sambaa ollutkaan, protokollan tekemisessä vierähti hieman tavallista kauemmin. Ei onneksi kuitenkaan liian kauaa, sillä valkoisen kortin siitä sai ja näin ollen uuden Suomen ennätyksenkin.

Omien valkoisten korttiemme jälkeen jäimme katselemaan kisaa ja odottamaan, josko joku tanskalainen, ranskalainen tai japanilainen nappaisi itselleen punaisen kortin, mikä nostaisi meidät neljänneltä sijalta pronssille. Tanskalaiset osoittivat olevansa todella kovassa kunnossa tekemällä tulokset 229 m, 229 m ja 208 m. Siinä ei juuri muille jäänyt sanottavaa. Japanilaisetkin tekivät kolme yli 200 metrin vetoa ilman mitään sähläilyjä, joten hopeamitali heille. Ranskalaiset tiesivät, että Japanin voittamiseksi täytyy tehdä maksimisuoritukset, ja niin ollen yksi heistä sitten puskikin hieman liian pitkälle eikä 210 metrin paikkeilla enää suoriutunut pintaprotokollastaan. Tuomari nosti punaisen kortin, joka jätti ranskalaiset neljännelle sijalle. Ranskan viimeinen sukeltaja Frederic Sessa tosin hieman paikkasi ranskalaisten harmia tekemällä uuden maailmanennätyksen, 255 m. Sukellus kesti vain 2 min 37 s, ja tuomarit saivatkin juosta aika vauhtia pysyäkseen Sessan rinnalla.

Tänään on ohjelmassa vielä päättäjäisseremonia palkintojenjakoineen ja huomenaamulla suuntaamme lentokentälle ja takaisin Suomeen. Kilpailu on ollut kaikenkaikkiaan todella hieno kokemus ja niin vain taas Suomi osoitti kuuluvansa vapaasukelluksen kärkimaihin. Joukkue teki parhaansa ja kaikille joukkueen jäsenille tulikin kaksi kisaennätystä. Anterolle 85 m CWT ja 168 m DYN, joiden lisäksi hyvä 7 min 4 s STA. Jonelle 50 m CWT ja 6.37 STA, joiden lisäksi vahva 183 m DYN. Mikolle 81 m CWT ja 226 m DYN, joiden lisäksi mukava 7 min 14 s STA. Niin se vain on, ettei joukkuekisassa kannata ottaa punaisia kortteja. Täytynee vielä hieman kiusata taakse jääneitä Ranskaa ja Uutta-Seelantia ja syödä huomenna aamupalaksi ranskalaisia ja kiivejä.