Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

tiistai 19. toukokuuta 2015

Mikko Niemeläinen

Olen harrastanut vapaasukellusta vuodesta 2009. Kiinnostuin lajista, kun kuntouinnin kautta rakastuin veteen elementtinä, Se on minulle niin rentouttava ja rauhoittava ympäristö, missä viihdyn ja missä on loistava treenata. Tai olenhan aina pitänyt vedestä.

Lajin löysin, kun olin Espoon Cetuksen Masters-uimareiden uintitekniikkatreeneissä ja avasin suuni oikeassa paikassa. Opettaja kertoi, että meillä on täällä Cetuksessakin vapaasukellusta. Eipä kulunut kuin alle kuukausi ja olin jo ensimmäisissä vapaasukellustreeneissäni.
Varsin pian huomasin, että tämä on mun juttuni. Niin tulokset kuin kiintymys lajiin kasvoivat valtaisalla nopeudella heti alusta lähtien. Toki lajissa on ollut omat suvantovaiheensa, mutta niistä on päästy yli juurikin sillä, että laji ja vesi ovat liian rakkaita että voisin niitä jättää. Sukellan varmasti vielä vanhainkodissakin!

Ensimmäisissä SM-kisoissani ahvenanmaalla vuonna 2010 sain SM-hopeaa pituussukelluksessa ilman räpylöitä (dnf). Muu kisa menikin sitten penkin alle harjoitellessa kisarutiineja  :)

2012 Kuopiossa saavutin ensimmäisen SM-hopeani kokonaiskisoissa, eli DNF:n, staticin ja dynan yhteispisteillä.

Paimiossa 2013 opin   mitä  tulee kun treenaa väärin, ylilatautuu kisoihin ja vielä keskittyy liikaa toisten suorituksiin - siitä tulee katastrofi. Mutta ihminen oppii parhaiten virheiden kautta, sanotaan, ja minun kohdalla tämä korni lausahdus on pitänyt paikkansa. :)

2014 Hämeenlinnassa tuli jälleen SM-hopeaa kokonaiskisoissa, ja 2015 Helsingin Mäkelänrinteessä tuli vihdoin kauan haaveilemani Suomen mestaruus eli SM-kultaa kokonaispisteissä. :) 
 Ja mikä tärkeintä, tein kisoissa 2 uutta kisaennätystäni. :)
 Muutenkin kulunut vuosi on mennyt nousujohteisesti, olen alkuvuoden aikana tehnyt ennätykseni niin staticissa kuin dnf:ssäkin. Dynakin osoittaa paranemisen merkkejä, joten eiköhän suunta ole oikea.

Olen käynyt MM-kisoissa vuosina 2011 Italiassa, 2012 Ranskassa, ja 2013 sekä 2015 Serbiassa.
Tämän vuoden MM-kisat ovat siis viidennet kohdallani ja tutussa paikassa, Turussa. 
Odotan itseltäni kisoissa henkilökohtaisia ennätyksiä kaikissa lajeissa. Miten se onnistuu, on kunnonajoituksesta ja keskittymisestä kiinni. Molempia olen vuosien varrella oppinut ja tulen oppimaankin. terveenäkin olisi kiva pysyä. Tuskin maltan odottaa kun pääsen Turkuun sukeltamaan kisasukelluksia!!

MM2015: esittelyssä Mikko Anttonen

Serbian kisat lähestyy... taas. Ensimmäiset MM-kilpailuni kilpailin Serbiassa 2013, ja vaikka siitä ei ole kuin pari vuotta aikaa, on nyt paljon varmempi olo lähteä kisaan, vaikka taustalla onkin hyvin rikkonainen kausi sairasteluiden takia. Paljonhan tässä on välissä kisattukin, ja kaikenlaista muutakin tullut tehtyä vapaasukelluksen parissa. Lajia on viety eteenpäin monella rintamalla, on ollut menestyksekkäitä kisoja Suomessa ja maailmalla, sekä monia hankalampia kisoja. Vapaasukellus on tarjonnut monia elämyksiä ja väriä elämään, ja siksi tämän parissa onkin kiva tehdä työtä. Viime reissulla Serbiassa syttyi halu järjestää MM-kisat Suomessa. Tapana kun on, että jos jotain haluaa niin sen eteen sitten tehdään töitä, ja näillä näkymin hakemuksemme vuoden 2016 vapaasukelluksen allaslajien MM-isännyydestä hyväksytään. Ensi vuonna siis varmaan kisataan MM-kisoja vähän eri roolissa. Mutta vielä on edessä ainakin yksi huippu reissu kilpailijana, ja malttamattoman sitä odottaa lähtölaskentaa.