Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

tiistai 10. helmikuuta 2015

Kisakauden avaus Riikassa

Vuoden 2015 kisakausi avattiin Riikassa, Latviassa. Riga Cup jäjrestettiin nyt kuudennen kerran ja alusta asti kisa on ollut vapaasukeltajien suosiossa. Tänäkin vuonna 40 kisapaikkaa täyttyi nopeasti ja tulijoita olisi ollut vielä paljon enemmän. Suomesta kisaan osallistuivat Mikko Anttonen jo kolmatta kertaa, ja mukana oli myös maajoukkuringissä ensimmäistä vuotta harjoitteleva Ossi Peltola. Muita kisaajia oli saapunut Venäjältä, Baltian maista, UK:sta, Ruotista ja Hollannista. Kilpailu oli lähtöasetelmaltaan kovatasoinen, ja kisasta tulikin tiukka, ja komeita suorituksia nähtiin.

Ensimmäinen laji oli hengenpidätys, ja Mikko starttasi kisan ensimmäisenä. Lämppärit sujuivat ihan hyvin, mutta lämpö nousi altaassa, kun vesi oli melkein 10 astetta totuttua lämpimämpi. Juuri ennen kisavetoa tilttasi myös Mikon meditaatiomusa, ja kun vielä vikan lämpärin jälkeen varsinaiseen suoritukseen jäi totuttua pidempi lepoaika, oli lopputulos surkea. Ossi puolestaa veri komeaa, lähes omaa ennätystään vastaavan 5 min 18 se suorituksen, jonka jälkeen siirryttiin lepäämään illan DNF-kisaa varten.

DNF sujui jo paljon paremmin ja omaan kisavuoroa odotelless kisaisäntänä toimiva Latvian Alexey Potapenko tenpaisi komean 175 metrin suorituksen. Kärkipaikkaa oli siis turha tavoitella, ja muutenkin tähän kisaan oli valmistauduttu treenimielellä. Tarkoitus oli hakea puhtaita suorituksia tuntumaa maaliskuun lopun SM-kisoihin . Ossi sukelsi ensin ja varmasti päivän kunnon mukaan, kun 109 metrin sukelluksen jälkeen jäi hieman epäselväksi, että tuliko se pintaprotokolla tehtyä vai ei. No tuli se ja valkoinen kortti. Mikko starttasi kisan loppupuolella, ja rauhallinen suoritus päätyi valkoiseen korttiin 125 metrissä. Altaanmitta oli vielä omaan ennätykseen, mutta oman kisakunnon rajat ovat hieman hakusessa, joten paras oli pelata varman päälle.

Ekan kisapäivän jälkeen vaatimaton kokemuksenhakuasenna vaihtui ainakin Mikolla tuttuun kilpailuhenkiseen moodiin. DYNassa ei enää pelattaisi varman päälle vaan haettaisiin sukelluskunnon rajoja. Mikon ja Ossin lähdöt olivat kisan loppupuolella, ja näytti siltä, että eilinen oli monen sukeltajan kohdalla syönyt pikkaisen parasta terää sukelluksista, joten madhollisuus oli myös pieneen taktikointiin sukelluksessa. Ossi sukelsi ekaksi, ja vaikka lähdössä unohtuikin laittaa nenäklipsi paikalleen niin tulos oli hyvä 132 metriä. Koittakaapa ite sukeltaa ilman klipsiä! Mikko starttasi heti Ossin perään, ja 200 metrin sukellus olisi varma mitali. Eilisen 125 metrin DNF:n pohjalta 200 metriä pitäisi olla ihan mahdollinen. Vaikka sukelluksella joutuikin käymään tiukkaan henkistä taistelua, niin lopputulos oli kumminkin se 200 ja toinen sija DYNakilpailussa. Kokonaistuloksissa Ossi oli 9. ja Mikko 4. Reissu oli mukava, ja tästä on hyvä jatkaa SM-kisoihin valmistautumista.

http://vapaasukelluksensmkisat.blogspot.fi/