Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

torstai 28. kesäkuuta 2018

Neljäs kisapäivä / DNF Finaalit


Salla arvottiin keskiviikkoillan Event Committeessa yhdeksi kuudesta DNF-finaalin opener-sukeltajasta. Arvonta oli iloinen yllätys, sillä finaalien opener-paikoille oli paljon halukkaita. Salla otti arvontauutisen vastaan tyylikkäästi viinilasi kädessä. Pelkäsimme, että ilmoittautumislistalle (joka oli vain jossakin määrittelemättömässä hetkessä ilmestynyt ilmoitustaululle) ensimmäisenä ehtineet japanilaiset ja britit olisivat vieneet paikat muiden halukkaiden nenien edestä.

Salla valmistautuu, Ossi koutsaa. Kuva: Wendy Liu

Finaalipäivänä Kitte lähti ensimmäisellä aamubussilla valmistautumaan huolella B-finaalisukellukseensa. Salla venytteli ja rentoutui viereisellä joogamatolla opener-sukellustaan varten, Ossi oli jälleen ystävällisesti ja asiantuntevasti koutsaamassa molempia, Mika kannusti altaalla ja otti ahkerasti kuvia, Wendy oli aputuomarin tehtävissä osana tuomarikurssia ja Janita lepäili toipilaana hotellilla.

Sallan opener-sukellus oli pitkä, mutta päättyi kehnosti. Sinällään mittavan 145 metrin kohdalla tietoisuuden rajamailla heilunut Salla dippasi rataköydeltä pinnan alle ja siitä turvasukeltajan käsiin, jossa hän nappasi lasit päästään hämmentyneenä leveästi hymyillen ja OK-merkkiä näyttäen. "Moni kyseli sukelluksen jälkeen, olenko kunnossa. Lähinnä hävetti, vaikka eihän tämä maailman ensimmäinen sambakarnevaali saati blackout ollut. Mutta että juuri ennen finaaleja piti sitten tehdä tuollainen sukellus, joka ei olisi ollut edes virallinen, vaikka olisikin ollut puhdas?! Sukelluksen jälkeen keho tuntui huteralta, mutta tokeni pian. Mielessä sen sijaan myllertää vielä nyt illallakin. En ole koskaan vetänyt mitään sukellusta noin pitkäksi. Haluan oppia välttämään vastaavat jatkossa, mutta en vielä ainakaan osaa sanoa, mitä minun pitäisi itsessäni havainnoida, jotta niin ei kävisi. Tässä on jälleen yksi asia lisää, mitä opetella."

Kitte sukelsi openerien jälkeen miesten B-finaalissa 160 metrin puhtaan ja tyylikkään suorituksen. Kitte kuvailee sukellustaan: "Tällä kertaa sukelsin nopeammin kuin karsinnassa. Painotus, joka on tarkistettu viimeksi viisi vuotta sitten, oli vähän pielessä. Puku oli vähän repaleinen (eli pysyi hädin tuskin päällä. toim.huom.), joten se hidasti hieman. Mitä tähän nyt sanoisi, muuten meni ihan hyvin." Miesten B-finaalin voittoon sukelsi Keptar Klovar Kroatiasta tuloksella 191m. Nais-B-finalisteista Yuriko Ichihara Japani voitti 150 metrillä.

Kristian Mäki-Jussila 160m, white card! Kuva: Wendy Liu
Naisten A-finaalissa Puolan joukkue sukelsi menestyksekkäästi, kultamitalisti Magdalena Solich-Talandan (178m) jälkeen seuraavaksi pisimmälle sukelsi hänen joukkuetoverinsa Julia Kozerska, 173m ja kolmannelle sijalle ylsi Kroatian Mirela Kardasevic 168m sukelluksella.

Miesten A-finaalissa Goran Golackckzkszk ( :D ?!) herätti ihmetystä: Hän jätti sukelluksensa kesken pintautumalla ja kasvonsa tahallisesti dippaamalla 161 metrin kohdalla. Voittaja Mateusz Malinasta (226m) seuraava oli Alexander Bubenchikov uudella Ukrainan ennätyksellä 217m ja pronssia sukelsi Kroatian Vitomir Maricic 209m sukelluksella.

Huomenna sukelletaan äärimmäisen jännittävä DYN-finaali! Tiukin taisto nähtäneen 2016 maailmanmestareiden Giorgios Panagiotakiksen ja Mateusz Malinan välillä. Heistä kummaltakin odotetaan yli 300m sukelluksia. Lisäksi Alexander Bubenchikov vaikuttaa olevan todella kovassa kunnossa, joten hänkin saattaa liittyä 300m kerhoon. Lisäksi kovat Kroatialaiset ja Kreikan Giannis Kothonidis voivat onnistuessaan yllättää kaikki. DYN-finaalien jännityksen ohella odotamme myös sormet ristissä, pääseekö Ossi ja Mika huomenna dyna-openereiksi. Kisaorganisaatio ilmoitti eilisessä committeessa myös, että huomenna perjantaina kilpailijoilla on mahdollisuus sukeltaa kansallisia ennätyksiä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä tuleman pitää.

Seuraa DYN finaalit livenä täällä.