Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

maanantai 17. lokakuuta 2011

Static-finaalit ja toinen MM-hopea

Kirjoittanut Mikko Pöntinen

Eilisen aamun static-finaalit menivät suomalaisittain paremmin kuin hyvin. Veera oli heti ensimmäisessä lähdössä yhden sekunnin ennakkotuloksella. Veera ei tee lämmittelysukelluksia ennen suorituksiaan, vaan valmistautumiseksi riittää 10 minuuttia selällään kellumista ennen starttia. Kelluminen ja lähtö sujuivat hyvin. Ensimmäiset lähes huomaamattomat palleanykäykset alkoivat joskus 3 minuutin tienoilla ja pysyivät hyvin pieninä suorituksen loppuun saakka. Veera nosti kädet reunalle vasta kuuden ja puolen minuutin jälkeen valmistautuen pintautumiseen. Seitsemän minuutin merkki tuli ja pian sen jälkeen Veera nousi ylös hymyillen ja sai uuden Pohjoismaiden ennätyksen näyttämään helpolta rutiinisuoritukselta. Lopulta ainoastaan Kathryn Nevatt pystyi parempaan tiukalla 7 min 12 s suorituksellaan, joten Veera sai heti ensimmäisistä MM-kisoistaan upeasti hopeisen mitalin kotiin viemisiksi.

Heti Veeran jälkeen oli vuorossa Antero, joka teki vanhalla rutiinilla 7 min 1 s, mikä oikeutti 12. sijaan. Muutama lähtö myöhemmin olin vuorossa itsekin ja onnistuin tekemään kisaennätykseni 7 min 34 s, joka riitti lopulta niinkin korkealle kuin neljänteen sijaan. Voitto meni Goran Colakille 8 min 10 s vedolla, mikä oli noin minuutin vähemmän kuin etukäteen spekuloitiin.

Myös tässä lajissa nähtiin järjetöntä sääntökarnevaalia, kun 3. pisimmän sukelluksen tehnyt Alexey Molchanov sai punaisen kortin, koska tämän avustaja hipaisi häntä ennen kortin saamista. Siitä sitten muutaman protestin jälkeen se muuttui ensin valkoiseksi ja sen jälkeen taas uudelleen punaiseksi, vaikka itse sukelluksessa ei ollut mitään vikaa. Säännöt tosiaan kaipaavat uudistuksia ja tervettä järkeä. Toivottavasti niitä on lähitulevaisuudessa luvassa.

Kisat ovat nyt kokonaisuudessaan ohi ja koko joukkue teki loistavaa jälkeä. Joukkueen tiedettiin olevan kovassa terässä, mutta kaksi MM-hopeaa meni kyllä yli kaikkien odotusten. Joukkueen debytoijat Mikko Niemeläinen ja Veera pistivät kaikille jauhot suuhun ja osoittivat olevansa maailmanluokan huippusukeltajia vahvoilla tuloksillaan ja kisavarmuudellaan. Joukkueen veteraanit Johanna ja Antero tekivät vanhasta muistista hyviä ja tasaisia perussuorituksia. Olen myös omiin tuloksiini tyytyväinen. Asetin tavoitteeksi kisaennätykset edes joissain lajeissa, ja se onnistui staticissa ja etenkin dynamicissa. Keltainen kortti tietysti harmittaa, mutta se vain tarkoittaa että täytyy lähitulevaisuudessa sukeltaa yhtä pitkälle tai pidemmälle valkoisen kortin arvoisesti. :)

Tässä vielä suomalaisten tulokset ja sijoitukset:

Veera López-Lehto:
STA 7 min 3 s, 2. sija, SE
DNF 115 m, 12. sija
DYN 129 m, 23. sija

Johanna Nordblad:
DNF 120 m, 7. sija
DYN 153 m, 11. sija

Mikko Niemeläinen:
DYN 221 m, 6. sija
DNF 136 m, 10. sija
STA 3 min 51 s, 32. sija

Antero Joki:
STA 7 min 1 s, 12. sija
DNF 110 m, 18. sija
DYN 154 m, 24. sija

Mikko Pöntinen:
DYN 261 m, 2. sija
STA 7 min 34 s, 4. sija
DNF 166 m, 6. sija