Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

tiistai 20. syyskuuta 2011

CNF aloitti MM-kilpailut

Kirjoittanut Antero

Nyt olemme siis viimein päässeet asiaan ja MM-kisoihin asti. Valmistautumiset on tehty ja nyt vain tehdään se, mikä voidaan. Kisasukellukset aloitettiin mielenkiintoisesti niin, että kuusi syvintä naista sukelsi ensimmäisenä matalimmasta syvimpään, sitten siihen perään kuusi syvintä miestä matalimmasta syvimpään. Sitten aloitettiin normaaliin tapaan syvimmästä matalimpaan. Tämä siksi, että kaikista syvimmät sukellukset voitiin tehdä mahdollisimman tyynessä säässä turvallisuuden maksimoimiseksi.

Heti alussa oli pieni yllätys, ettei Sara Campbell lähtenyt lainkaan veneellä kisapaikalle, vaikka oli ilmoittanut kaikista suurimman syvyyden. Liekö lievä sairastuminen kyseessä. Sää oli joka tapauksessa mitä parhain, aurinko lämmitti sopivasti ja peilityyni meri odotti sukeltajia syleilyynsä. Nyt oli paikalle saapunut ns. kuivaksi alueeksi myös purjevene, jossa olikin mukava odotella sitä hetkeä, kun piti mennä veteen. Tein aikanaan yhden lämmittelysukelluksen tapani mukaan ja sen jälkeen vain odottelin omaa vuoroani kisaköydelle. Turvasukeltaja Mikko toi virallisen sukellustietokoneen ranteeseeni ja turvasukeltaja Veera oli ottamassa aikoja minun köydelläni, joten varsin hyvissä käsissä olin. Edelliset sukellukset olivat kariutuneet liian kovaan yrittämiseen, joten nyt päätin keskittyä vain rentoon sukellukseen. Syvyys tulee itsestään, kun on tullakseen. Niinpä lähtöajan koittaessa otin keuhkot täyteen, pakkasin ja sukelsin alas. Lähtö oli hidas, koska joudun pitämään sormilla nenästäni kiinni painetta tasatessani. Viimein pääsin riittävän syvälle suuntäyttöä varten ja sen jälkeen aloitin vapaapudotuksen. Olikin mukavan rennon tuntuista ja pohjaan pääsyssä ei ollut ongelmia. Alhaalla oli tageja yllin kyllin. Valkkasin niistä yhden mukaani ja aloitin nousun pintaan. Matka sujui hyvin. Pinnalla tosin piti hengitellä tovi, jotta sain tehtyä pintaprotokollan, mutta aikaa meni 14,3 sekuntia. Hyvin siis mahtui 15 sekunnin aikaikkunaan… Tuomareilta saatu valkoinen kortti sai aikaan melko voimakkaan riemun kiljahduksen. Tulos 70 metriä on oma ennätys, Suomen ennätys ja pohjoismaiden ennätys!!!

Heti tämän jälkeen vaihdoin roolini kilpailijasta koutsiksi, oli minun vuoroni auttaa Kajta omassa sukelluksessaan. Oman lämmittelynsä jälkeen Kaj oli hyvällä tuulella, koska aiemmin vaivannut nivunen ei tuntunut nyt potkiessa yhtään. Hyvillä mielin saatoin Kajn lepäilemään hetkeksi ennen omaa suoritustaan. Siinä sivussa seurasin, kuinka samalla köydellä aiemmin sukeltava urheilija sai punaisen kortin siitä, kun hänen koutsinsa sukelsi perään ottamaan kuvia. Se on säännöissä kielletty ja antaa automaattisesti punaisen kortin, vaikka sukellus itsessään oli hyvä. No, Kaiden vuoro tuli hetken päästä. Lähtö oli hyvä ja rento, kaikumies luetteli taas lukemia ja siitä kuulin Kaiden päässeen pohjaan, mikä sinänsä oli hyvinkin odotettavissa. Turvasukeltajat painuivat vastaan ja odottelin Kaidea pinnalla. Pintaan tullessaan Kaj oli sen verran kaukana köydestä, että ensimmäinen yritys saada köydestä kiinni meni hutiin ja hän meni takaisin upoksiin. Siitä seuraa punainen kortti ja suorituksen hylkäys. Tiukoille otti pintautuminen muutenkin. Harmistus paistoi miehestä kauas, sillä 45 metriä olisi ollut hyvä tulos.

Melkein heti perään oli Joonaksen vuoro tehdä oma sukelluksensa eri köydellä. Lähtö oli myös rauhallinen kohti 43 metrin syvyydessä odottavaa pohjapleittiä. Kaikumies luetteli taas omat lukemansa, pohjaan Joonas ainakin siis pääsi. Pintaan tulo oli hyvä ja protokolla hoitui nopeasti. Hyvästä sukelluksesta seurasi luonnollisesti valkoinen kortti tuomareilta ja niin ilmestyi leveä hymy Joonaksen kasvoille. Hienoa!

Tulokset julkistettiin kello 17.00 ja melkoinen yllätys sieltä myös löytyi. Natalia Molchanova oli tehnyt uuden maailmanennätyssyvyyden aamulla ja tuonut pintaan tagin pohjasta. Pinnassa hän oli saanut valkoisen kortin. Nyt hänet oli kuitenkin pohjavideon perusteella hylätty kokonaan. Tästä tietysti seurasi protesti ja oli siellä muutama muukin eri mieltä tuomareiden kanssa. Lopulliset tulokset saatiin noin klo 19.30 eikä protesteista tainnut mennä läpi yksikään. Voittajaksi kruunattiin ensimmäistä vuottaan kisaava Tsekkien Alena Zabloudilová. Yllättävä tulos siis naisten osalta!


Results CNF men

Results CNF women
Tässä tapahtumat tänään. Kalamata kiittää ja kuittaa.

Edit (Jone) :Ohessa vielä muutama VA-kuva lisää tiedossa kunhan saamme kameran veteen asti.