Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

maanantai 18. elokuuta 2008

Ennen kisoja

Vuoden 2008 vapaasukelluksen MM-kisat lähestyvät. Kilpailut pidetään Egyptissä Sharm El Sheikissä, Siinain niemimaan aivan eteläkärjessä. Samassa paikassa pidettiin viime vuonna henkilökohtaiset syvyyssukelluksen MM-kisat, joten osalle joukkueen jäsenistä paikka on jo entuudestaan tuttu. Olosuhteet syvyyssukellukseen ovat erinomaiset, sillä köydet ovat vain muutaman sadan metrin päässä rannasta.

Kyseessähän ovat tänä vuonna joukkuekisat, joissa kolmen sukeltajan joukkueen kaikki jäsenet tekevät kaikki kolme lajia: syvyyssukellus eli constant weight CWT, hengenpidätys eli static STA ja pituussukellus eli dynamic DYN, tässä järjestyksessä. Niin syvyys- kuin pituussukelluskin sukelletaan räpylät jalassa. CWT sukelletaan meressä, STA ja DYN altaassa. Jokaisesta lajista saa pisteitä seuraavasti: CWT 1 m = 1 piste, STA 1 s = 0,2 pistettä, DYN 1 m = 0,5 pistettä. Mikä joukkue saa yhteenlaskettuna eniten pisteitä on voittaja. Yksinkertaista! Tosiasiassa tämä vaatii myös hivenen taktikointia, koska yhtään epäonnistunutta suoritusta ei voi tehdä, jos mielii palkintopallille. Syvyydessä on saatava varmat suoritukset aikaiseksi, koska sukellusta ei voi lopettaa kesken, kuten allaslajeissa on mahdollista.

Aikaa kisoihin on enää vajaat kaksi viikkoa. Kovin suuria asioita ei siis ole enää tehtävissä vaan valmistautuminen on jo pääosin suoritettu ja vain viimeiset hionnat on enää tekemättä mahdollisimman terävän kisakunnon aikaan saamiseksi. Omalta osaltani valmistautuminen on sujunut ilman suurempia takaiskuja tai pettymyksiä. Suunnilleen se, minkä olen kuvitellut ennen kisoja tekeväni, on myös tullut tehtyä. Kesän ajan Lahdessa ei ole päässyt hallille allaslajeja treenaamaan ja olenkin keskittynyt yleiseen kuntoiluun ja syvyyssukellukseen. Oma tuntuma tässä vaiheessa on hyvä ja mikäli paikan päälläkin kaikki sujuu hyvin, voi myös omien ennätysten parantaminen olla mahdollista.

Joukkueen kaksi muuta jäsentä, Timo ja Mikko, ovat myös valmistautuneet kisoihin niin kuin ovat voineet. Naisten joukkuettahan ei valitettavasti ole saatu näihin kilpailuihin muodostettua. Mikko on treenannut syvyyttä usein ja keskittyen rentouden löytämiseen. Hänellähän static ja dynamic olivat jo entuudestaan hyvällä tasolla, ja ovat vain parantuneet kesän edetessä. Constant weight oli kuitenkin Mikolle uusi tuttavuus kesän alussa, mutta kohtuullisen hyvin hän on jyvälle päässyt asiasta. Toki lopullinen taso löytyy vasta punaisen meren kirkkaan veden lämpimässä syleilyssä. Joka tapauksessa hänen ainoa tavoitteensa olisi oltava vain rento sukellus, jotta hän pääsisi mahdollisimman syvälle. Sukelluksen aika tai uintimatka ei vielä tänä vuonna tule vastaan, vaan paineentasaus on hänen syvyyttään rajoittava tekijä. Timo sitä vastoin on joutunut tekemään pitkää päivää töissä koko kesän ja treenaaminen on ollut varsin satunnaista. Timo tosin on erittäin hyvä kilpailija ja osaa keskittymisellään tuoda sen kulloinkin parhaan tuloksen aina esiin. Aivan huipputuloksia ei ehkä tänä vuonna voi kuitenkaan häneltä odottaa.

Kaiken kaikkiaan joukkue koostuu sopivasti kokeneesta kaartista, mukaan lukien tässä kohtaa niin Timon kuin itsenikin, sekä tuoreemmasta sukupolvesta eli Mikosta. Onhan joukkueen ikähaitari reilut kaksikymmentä vuotta! Tuloksellisesti en lähtisi haaveilemaankaan mistään palkintosijoituksista, sillä pidän niitä melko epärealistisina. Tavoitteena olisikin pikemmin jokaisella meistä tehdä vain niin hyvä ja rento suoritus joka lajissa kuin mahdollista, luonnollisesti sen päivän maksimitulos tehden. Sitten kisojen jälkeen nähdään, mille sijalle ne tulokset riittävät. Kilpailuista saattaa muodostua tuloksellisesti korkeatasoiset ja tiukat, onhan entisten kovien maiden lisäksi tulossa mm. Uudesta Seelannista etukäteen arvioituna varsin kovatasoinen joukkue.

Nyt sitten varmistetaan, että varusteet ynnä muut kilpailuihin liittyvät asiat ovat kunnossa ja hoidetaan viimeistely rennosti. Kohta noustaan kisakoneeseen ja matkataan etelän lämpimään. Palataan silloin asiaan!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä hyvä! Ei ku tsemiä kisoihin!!