Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Tommi Pasanen

 Heipähei!


Olen Tommi Pasanen, 45v vapaasukeltaja Muuramesta. Tällä hetkellä istun junassa matkalla Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta matka jatkuu kohti AIDA pool World Championship 2022 kilpailuja, jotka pidetään Burgasissa Bulgariassa.


Jo vaahtosammuttimen kokoisena olin kova poika lutraamaan luonnon vesissä, ja vesi onkin aina ollut elementtinä itselleni hyvin luonnollinen. Nuorena pojankloppinakin sukellettiin aina kavereitten kanssa kilpaa siitä, kuka hakee syvemmältä pohjamudat näytille, ja uitiin veden alla hippaa karkuun mahdollisimman pitkiä matkoja. 


14-vuotiaana, suurena ninjaelokuvien fanina, liimauduin tiukasti kiinni kamppailulajeihin, joita harrastinkin aktiivisesti noin neljännesvuosisadan, jonkin verran myös kilpaillen. 2005 eräs vanha treenikaverini kertoi, että hän oli aloittanut lajin nimeltä vapaasukellus, joka on mielettömän siistiä ja rauhoittavaa, ja siinä pyritään mm. maksimaaliseen rentouteen sekä henkiseen vahvuuteen. Mielenkiintoni heräsi vahvasti, mutta tuolloiset lajitreenit ja pienet jälkikasvuni veivät kaiken vapaa-aikani, ja asia jäi vain muhimaan.


Viimeinkin, alkuvuonna 2018, jätettyäni vuotta aiemmin kamppailulajit kokonaan, järkkäytyi Jyväskylässä vapaasukelluskurssi tilauksesta. AIDA 2 -kurssin jälkeen olinkin aivan liekeissä lajista. Ja kun oikeasti innostun jostakin, annan sille yleensä mahdollisuuksieni rajoissa kaikkeni. Syvyyksien rauhoittava viehätys sekä omien henkisten ja fyysisten rajojen etsiminen ja niiden laajentaminen kävikin heti todella koukuttavaksi. Varsinkin syvyyslajit kiehtoivat minua, mutta hyvin nopeasti myös allaslajit veivät mukanaan. Vain vuosi ensimmäisen vapaasukelluskurssini jälkeen osallistuinkin jo ensimmäisiin vapaasukelluksen SM-allaskilpailuihin, jotka sujuivat mielettömästä jännityksestäni huolimatta silti mukavan menestyksekkäästi. 


Huhtikuussa osallistuin allaslajien Finnish Super Open 2022 - suomenmestaruuskilpailuihin, joihin harjoittelin entistä kovemmin(ja viisaammin), ja sijoituinkin kisoissa hienosti, saaden kotiin vietäväksi jopa sitä kirkkaintakin bling blingiä.


Heti ensimmäisestä vapaasukelluskurssista alkaen halusin kouluttautua lajissa mahdollisimman pitkälle, ja kesällä 2021 valmistuinkin myös AIDA -vapaasukelluskouluttajaksi. Onkin mahtavaa, että nykyään voin jakaa vapaasukelluksen saloja myös muille lajista kiinnostuneille. Harrastan aktiivisesti myös vedenalaiskuvausta. Olen osalllistunut useasti myös sukelluskuvauksen SM-kilpailuihin, joissa myös menestynyt hienosti. Kuviani voi käydä katselemassa joko valokuvasivultani facebook.com/wetshots tai vaihtoehtoisesti IG:ssä, josta minut löytää nimellä @1nstatomm1.


Tavoitteeni Bulgarian MM-kisoissa on parantaa omia kisatuloksiani ja hankkia kokemusta. Nämä tulevat olemaan ensimmäiset allaslajien MM-kilpailuni, josta olenkin hyvin innoissani. Meillä on myös upea maajoukkue, jonka kanssa on hienoa lähteä kisaamaan! On tietenkin myös mahtavaa päästä tutustumaan muihin vapaasukeltajiin eri puolelta maailmaa 😊


Luontaisena jännittäjänä tulen varmasti stressaamaan todella paljon, mutta onneksi tukena on tuo mahtava tiimi, jonka kesken nämä kokemukset ja fiilikset jaetaan! 


-Tommi

Ei kommentteja: