Vuoden 2021 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Kyproksella 20.-30.9. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin vedenalaisella dronekameralla. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Tommi Pasanen

 


Heipähei!


Olen Tommi Pasanen, 44v vapaasukeltaja Muuramesta, ja olen yksi Limassolin MM-kisoihin lähtevän maajoukkueen jäsenistä, wohoo!!! 🤘😄


Jo vaahtosammuttimen kokoisena olin kova poika lutraamaan luonnon vesissä, ja vesi onkin aina ollut elementtinä itselleni hyvin luonnollinen. Nuorena pojankloppinakin sukellettiin aina kavereitten kanssa kilpaa siitä, kuka hakee syvemmältä pohjamudat näytille, ja uitiin veden alla hippaa karkuun mahdollisimman pitkiä matkoja. 


14-vuotiaana, suurena ninjaelokuvien fanina, liimauduin tiukasti kiinni kamppailulajeihin, joita harrastinkin aktiivisesti noin neljännesvuosisadan, jonkin verran myös kilpaillen. 2005 eräs vanha treenikaverini kertoi, että hän oli aloittanut lajin nimeltä vapaasukellus, joka on mielettömän siistiä ja rauhoittavaa, ja siinä pyritään mm. maksimaaliseen rentouteen sekä henkiseen vahvuuteen. Mielenkiintoni heräsi vahvasti, mutta tuolloiset lajitreenit veivät miltei kaiken vapaa-aikani, ja asia jäi vain muhimaan. Joitakin vuosia myöhemmin, kun omat lapseni aloittivat snorkkelisukellusharrastuksen, kouluttauduin itse norppaohjaajaksi ja päädyin samoihin aikoihin myös laitesukelluskurssille. Harrastelin laitesukellusta muutaman vuoden innokkaana, sukellellen kuitenkin enimmäkseen ulkomailla. 


Viimeinkin, alkuvuonna 2018, jätettyäni vuotta aiemmin kamppailulajit kokonaan, järkkäytyi Jyväskylässä vapaasukelluskurssi tilauksesta. AIDA 2 -kurssin jälkeen olinkin aivan liekeissä lajista. Ja kun oikeasti innostun jostakin, annan sille yleensä mahdollisuuksieni rajoissa kaikkeni. Syvyyksien rauhoittava viehätys sekä omien henkisten ja fyysisten rajojen etsiminen ja niiden laajentaminen kävikin heti todella koukuttavaksi. Päädyinkin hyvin pian myymään laitesukellusvälineeni, koska koin vapaasukelluksen kaikessa rauhallisuudessaan ja vapaudessaan huomattavasti mielekkäämmäksi. Syvyyslajit olivat ensisijainen kiinnostuksen kohde jo kurssille lähtiessäni, mutta hyvin nopeasti myös allaslajit veivät mukanaan. Vain vuosi ensimmäisen vapaasukelluskurssini jälkeen osallistuinkin jo ensimmäisiin vapaasukelluksen SM-allaskilpailuihin, jotka sujuivat mielettömästä jännityksestäni huolimatta silti mukavan menestyksekkäästi. 


Heti ensimmäisestä vapaasukelluskurssista alkaen halusin kouluttautua lajissa mahdollisimman pitkälle, ja tänä kesänä valmistuinkin viimein myös AIDA -vapaasukelluskouluttajaksi. Onkin mahtavaa, että jatkossa voin jakaa vapaasukelluksen saloja myös muille lajista kiinnostuneille. Harrastan aktiivisesti myös vedenalaiskuvausta vapaasukeltaen, ja kamera kulkeekin mukanani aina kun olen sukeltamassa kirkkaissa vesissä. Olen myös osalllistunut useasti vedenalaiskuvauksen SM-kilpailuihin, joissa myös menestynyt hienosti. Viime vuonna osallistuin ensimmäistä kertaa myös PM-kilpailuihin, saavuttaen kisassa myös yhden mitalisijoituksen. Kuviani voi käydä katselemassa joko valokuvasivultani facebook.com/wetshots tai vaihtoehtoisesti IG:ssä, josta minut löytää nimellä @1nstatomm1.


Syvyyskauden ollessa valitettavan lyhyt maassamme, yritän ottaa siitä irti mahdollisimman paljon joka vuosi. En ole asettanut itselleni yhtenäkään kautena varsinaisia tavoitesyvyyksiä, vaan etenen aina fiiliksen mukaan. Ainoa tavoitteeni on kehittyä, ja kehittymistä en laske pelkästään metreissä. Syvyyskauden alkupuoli kuluu aina edellisen kauden tasolle hakeutumisessa, koska syvyyksiin meneminen vaatii keholta taas pitkän allaskauden jälkeen paineeseen adaptoitumista. Tämä kesä oli kuitenkin heittämällä paras syvyystreenikauteni tähän mennessä, ja olenkin varsin tyytyväinen omaan kehitykseeni. Nyt olosuhteiden ollessa jo melko kylmät, on jo huomattavasti haastavampaa (=vähemmän rentoa) treenata. Tarkoitus on kuitenkin päästä treenaamaan syvyyttä vielä vähintään kerran viikossa kisoihin saakka, jotta ainakin rutiinit pysyisivät yllä.


Tavoitteeni MM-kisoissa onkin tehdä puhtaita suorituksia, mahdollisesti jopa rikkoa omia henkilökohtaisia ennätyksiänikin, ja ennenkaikkea oppia. On myös mahtavaa päästä tutustumaan muihin vapaasukeltajiin eri puolelta maailmaa, sekä tietysti nauttia itse vapaasukeltamisesta, täysin keuhkoin 😊. 


Luontaisena jännittäjänä tulen varmasti stressaamaan todella paljon, mutta onneksi tukena on mahtava tiimi, jonka kesken nämä kokemukset ja fiilikset jaetaan! 


-Tommi

Ei kommentteja: