Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

lauantai 25. syyskuuta 2021

Kisojen alku, CWTB FIM

Tervehdys!

Täältäkin viivästyneet kuulumiset kootusti :) Perustimme joukkueelle instagramtilin @freediving_team_finland johon on helppo nopeasti pivittää päivän fiiliksiä. 

Kristian, Henrietta sekä Matti saapuivat Limassoliin hieman aiemmin treenatakseen kisoja varten. Viikkoa ennen kisoja järjestettiin myös virallinen pre-competiton, jossa pääsi harjoittelemaan kisalähtöjä sekä samalla tekemään virallisia tuloksia. Miro ja Tommi saapuivat 2 päivää ennen virallisten treenien alkua.

Olosuhteet sekä treenipuitteet ovat olleen hieman haasteelliset. Voimakkaat virtaukset sekä vedenlämpötilan äkilliset viiden asteen muutokset alaspäin aiheuttavat stressiä ja vievät samalla kaiken rentouden mukanaan. Treeneissä oli yleensä 4-5 poijua asetettuna n.40m syvyyteen ja syviä köysiä oli yksi. Syvälle köydelle oli yleensä pitkä jono, jonne joutui parhaimmillaan jonottamaan yli tunnin. Sessiot oli mitoitettu henkilömääriltään myös niin että, kun saavuit paikalle oli jokaisella poijulla vähintään 4 sukeltajaa. Kuljetusveneistä oli poistuttava nopeasti veteen, jotta päästiin hakemaan lisää sukeltajia. Joten kamat kiireessä päälle ja jonnekkin poijulle vaan. Kukaan ei oikein tiennyt mikä on järjestys ja kuka turvasukeltaa, mutta eikai siinä, lani köyteen ja menoksi. 



Yhteiskuva treenien jälkeen

Noh kuitenkin kaikesta tästä huolimatta treeneissä onnistuttiin tekemään muutama hyvä sukellus, joiden pohjalta sitten virallisiin treeneihin. Virallisissa treeneissä tehtiin kaikki käytännössä samalla tavalla, kuin varsinaisissa kisoissa tullaan tekemään. Eli ensin rannnalla ilmoittautuminen sekä koronatodistuksen/flightpassin näyttäminen ennen kuljetusveneeseen nousemista, n. 15min kuljetus kisapaikalle sekä ilmoittautuminen kisapaikalla. Kisapaikkana toimi iso hinausvene, jonka kyljessä on neljä lämmittelyköyttä ja päädyssä kisaköydet A ja B. Lämmittelyitä sai veteen mennä tekemään vasta 45min ennen omaa OT aikaa. 

Virallisia treenejä oli siis yksi päivä naisille ja yksi miehille. Kilpailun aikana ei ollut mahdollista päästä treenaamaan Limassolissa. Eli ellet satu olemaan superstara niin sitten privaatit treenisessiot järjestyy milloin haluat missä vaan. Me snorklaajat jouduimme siis ottamaan kuljetuksen tunnin päähän Larnacaan, jossa pääsimme taas nauttimaan virtauksista ja sivuttaisita freefalleista. 

Miesten treenien jälkeen illalla oli tiedotustilaisuus, joka järjestetään myös jokaisen kisapäivän päätteeksi eli jokapäivä. Erittäin monella kilpailijalla oli paljon kysymyksiä sekä huolenaiheita, jotka rateksivat oikeastaa vasta viimeisenä iltana. Vyötärölanyardin käyttö mm. selvisi myös vasta edellisenä iltana, sallittu vain jos on quickrelease. 

Aidan presidentti sanoi tiedoitustilaisuudessaan, että tämä on ensimmäinen kerta kun AIDA itse on täysin vastuussa kisojen järjestelyistä. Tavoitteena tästä edes on järjestää kerran vuodessa sekä allaskiplailut sekä syvyyskilpailut, joukkue/yksilökiplailuista ei ollut mainintaa. Hän myös mainitsi että he tulevat tekemään paljon virheitä, mutta yrittävät parhaansa ja kehittyvät kokoajan. Tavoitteena oli myös pitää jokainen tiedoitustilaisuus mahdollisen lyhyenä (5-10min). Toisen päivän jälkeen tilaisuus alkoi 2h myöhässä ja kesti tunnin, johtuen lähinnä kun yksi henkilö tappeli Alexey Molchanovin 118m CTWB sukelluksesta, jossa hänen käsi oli puoliksi candycanen alapuolella ja puoliksi yläpuolella hänen vetäessään köydestä. Protestoiva henkilö sai punaisen kortin samasta syystä, hän tosin veti n.30cm candycanen yläpuolelta. Tulos taisi ensin vaihtua valkoisesta keltaisesksi, sitten puneiseksi, sitten taas valkoiseksi. Lopputulema oli se että stopperi oli jostain syystä väärässä kohdassa. Stopperi oli 1,2m etäisyydellä platesta ja stopperin yläpuolella oli 80cm candycanen alkuun joten Alexey voitti protestin. Luulisi että mm-kisoissa virallinen köysi olisi säädetty niin kuin kuuluu, mutta onneksi kehitystä on odotettavissa!

Noniin eli siis enismmäinen kisapäivä CWTB naiset. Henrietta 40m valkoinen kortti ja NR! Onnittelut vielä Henrietalle :) Henrietan kommentit: Olin tehnyt treeneisssä jo kolme kertaa tuon 40m sukelluksen, jonka ilmoitin kisapäivälle. Aamulla jännitti todella paljon ja ennen sukellusta vielä enemmän. Kun laittoi pään pinnan alle, tuo jännityskin unohtui ja keskityin vain sukellukseen. Sukellus oli todella rento ja miellyttävä ja jopa 3 sekuntia nopeampi kuin yleensä. 

Toinen päivä miehet CTWB, lähdöt peruuttiin n. 10:45 aaltojen takia. Sukeltaa olisi juuri ja juuri vielä voinut, mutta kuljetusveneet eivät päässeet turvallisesti kisaveneen kylkeen ja henkilöiden saapuminen/poistuminen kisaveneestä oli mahdotonta. Joten kaikki köydet ylös ja koko kisavene hitaasti kohti rantaa kaikki mukanaan. Peruuntuneet sukellukset oli mahdollista suorittaa minä päivänä tahansa, kuitenkin vain yksi laji päivässä. Suomen joukkue päätti suorittaa sukellukset heti seuraavana päivänä naisten FIM sukellusten päätteeksi. Matti kerkesikin jo tekemään tarkemman päivityksen omasta 64m NR sukelluksestaan. Onnittelut Matille suorituksestaan. Tommi sukelsi 56m, joka oli Tommin sanojensa mukaan yksi hänen rennoimpia sukelluksiaan ikinä. Kristian sai keltaisen kortin kääntyessään 39m kohdalla AP:n ollessa 45m.

Henrietan kommentit 40m FIM sukelluksestaan: Ilmoitin syvyydeksi 40m, koska olin tehnyt 42m treeneissä. Lähdössä oli vähän aaltoja ja pinnan alla hieman virtausta. Kun lähdin sukellukselle huomasin, että jos en pysy köyden lähellä virta vie minut poispäin. Matka alas meni hyvin, mutta käännöksessä olin niin lähellä köyttä, että lanyardini meni solmuun kaulani ympärille. Huomasin tämän lähdettyä takaisin ylös ja selvitin lanyardin matkalla ylös. Muuten sukellus oli mukava ja sain siitä valkoisen kortin.

Henrietta 40m FIM


Seuraavana vuorossa oli miesten FIM. Matti päätti jättää sukelluksen lämmittelyiden jälkeen kesken ongelmiensa vuoksi. Tommilla oli erittäin hauskaa jo lämmittelysukelluksilla ja otti virtauksen vastaan huumorilla. Itse kisasuorituskseen samalla asenteella ja kaikki meni mahtavasti. 5m parannus PB:hen, ja valkoinen kortti 55m. Miro sai mahdollisuuden osallistua lajiin peruutusten vuoksi, joten miksipä ei. Miro teki edellisenä päivänä treeneissä kovassa virtauksessa 45m ja pystyi tämän rennosti tekemään joten päätti ilmoittaa saman 45m kisasuoritukseen. Kisapäivänä oli kova virtaus, joten piti vetää pohjaan asti itseään sillä virtaus oli heikompaa vasta alle 50m. Fresh pintautuminen ja valkoinen kortti. 

Kristian löi lämmittelysukelluksellaan päänsä pohjapainoon 40m syvyydessä, koska stopperin ja pohjapainon välissä oli vain metri. Ilmoitimme tästä kisajärjestelijöille ja he lupasivat korjata asian. Tästä selvittiin kuitenkin vain kuhmulla ja itse kisasukelluksesta tuli valkoinen kortti.

Huomenna luvassa naisten CNF. 

Yhteenvetona olemme siis ehkä hieman jollain tasolla pettyneitä kisajärjestelyihin tai odotukset oli ainakin eri tasolla. Kyseessä on kuitenkin mm-kisat. Olemme ehkä vaan suomalaisina tottuneet liian hyvään, mutta en tiedä onko liikaa odotettu, että esim. virallisilla lämmittelyköysillä olisi kunnollinen bottomsetup. Näillä kuitenkin mennään ja nautitaan kaikesta huolimatta. :)


Ei kommentteja: