Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

lauantai 7. heinäkuuta 2007

Suomi sittenkin kiinni mitalleissa!

Eilisillan DNF:n alkuerat tuottivat erittain mieluisan yllatyksen, kun Johanna Nordblad varmisti itselleen paikan lauantai iltapaivan DNF:n mitallitaistoissa uskomattomalla 116 metrin sukelluksellaan! Vedollaan Johanna sivusi vanhaa ennatystaan 10 metrilla ja otti samalla nimiinsa uuden Suomenennatyksen. Suorituksensa jalkeen Johanna oli silminnahden iloinen ja kertoi, etta sukellus oli tuntunut kaiken lisaksi helpolta: Pidemmallekin olisi voitu menna, ehka jopa 125 metrin paatyyn asti, mutta viisaasti han kuitenkin paatti ottaa sukelluksensa ylos ajoissa.

Ero alkuerien voittajaan, Venajan supernaiseen Natalia Molchanovaan oli vaivainen metri ja samoihin metrilukemiin Johannan kanssa ylsivat myos Tanskan Eva Tommerup seka Tsekin Alena Zabloudilova. Antamiensa ennakkotulosten perusteella heidat kuitenkin rankattiin tuloslistassa Johannan edelle, milla ei kuitenkaan ollut merkitysta loppukilpailuihin paasemisen suhteen.

Myos muiden Suomen naissukeltajien osalta paiva oli onnistunut. DYNamicin alkuerien black outtien aiheuttamat traumat olivat pois pyyhityt, kun Saana sukelsi hienot 87 ja Paivi 82 metria. Saanalle olisi sukelluksen pituuden perusteella auennut paikka B-finaalin, mutta toteutunutta suoritustaan lahemmas osuneella ennakkotuloksellaan Tanskan Britt Meller oli viimeinen B-finaaliin paassyt nainen. Harmittavaa, mutta Saanalla ei ole pienintakaan syyta olla tyytymaton eiliseen vetoonsa. Myoskaan Paivilla ei ole syyta surkutella tekemaansa tulosta, silla jalleen on syyta pitaa mielessa, minka tason kilpailuista on kyse.

Jos naisilla eilen DNF kulki, ei miesten puolella asiat sujuneet aivan yhta hyvin ja joukkoon mahtui seka onnistumisia etta epaonnistumisia.

Antero jatkoi jarkahtamattomasti kisoja edeltaneiden lupaustensa linjalla ja sukelsi 113 metria, sivuten vanhaa ennatystaan yli 20 metrilla. Vaikka sukelluksella ei auennutkaan paikkaa taman paivan B-finaaliin, jonne paastakseen olisi pitanyt venya vahintaan 125 metriin, oli Antero erittain tyytyvaisen oloinen suoritukseensa.

Laurille ja Eerolle puolestaan epaonni jatkui kisojen loppuun asti. Laurin pintautuessa 107 metrin kohdalla ei pintaprotokolla enaa yrityksesta huolimatta onnistunut ja tuomari nosti punaisen kortin. Jalkeenpain mies ei kuitenkaan suoritustaan harmitellut, vaan sanoin sukeltaneensa lupaustensa mukaisesti, "tappiin asti". Suoritukseen lahtiessaan Lauri varmasti tiesi, etta se olisikin ainoa tapa varmistaa paikka loppukilpailuissa.

Eeron sukellus puolestaan naytti alusta loppuun erittain lupaavalta: vauhti oli tasainen ja tekniikka pysyi hyvin kasassa - mikaan ei enteillyt sita, etta sukellus paattyisi black outtiin miehen pintautuessa 131 metrin kohdalla. Jalkeenpain Eero kertoi, ettei sukellus missaan vaiheessa kuitenkaan tuntunut pahalta ja blakari tuli aivan yllatyksena. Ehka jotain kuitenkin olisi ollut pelastettavissa, jos mies olisi malttanut nousta 125 metrin kohdalla, joka sekin olisi ollut uusi Suomenennatystulos. Mutta jossittelu sikseen, ensi kerralla sitten paremmalla onnella!

Illan viimeinen suomalaissukeltaja oli Mikko, joka 112 metrin sukelluksensa paatteeksi vastasi myos illan cooleimmasta pintautumisesta. Mikko oli etukateen huolella harjoitellut protokollansa, jossa valittomasti pintautumisen jalkeen asettui selin makailemaan ratakoysien paalle, kummatkin kadet tukevasti koyden ymparille kiedottuina. Viidentoista sekunnin maara-ajassa tuli "I'm ok" jalleen ilman kummempia nikotuksia, aivan kuten toissapaivaisessa staticissa. Mikon edesottamuksia miehen ensimmaisissa kansainvalisissa kisoissa on muutenkin ollut todella ilo seurata, sellaisella varmuudella ja maltilla mies kisasuorituksensa on tehnyt. Tuon varmuuden kun pitaa ja alkaa siihen paalle rakentamaan lisaa sukelluskuntoa, on meilla tassa tulevaisuudessa maailman luokan vapaasukeltaja!

Loppukilpailuissa Pohjoismaalaiset varit ovat tanaankin vahvasti edustettuina, kun DNF:n A-finalisteista perati viisi on Tanskasta, yksi Ruotsista ja yksi Suomesta. Miehissa Suomen joukkue tulee jannittamaan erityisesti Anders Larssonin puolesta, joka teki erittain vakuuttavan esityksen, parantamalla jo ennestaa nimissaan ollutta Ruotsin ennatysta 134 metriin. A-finaalin ehdoton voittajasuosikki on kuitenkin Stig Severinsen eilisella 153 metrin sukelluksellaan.

Suurin jannityksen aihe on tietenkin naisten A-finaali, josta eilisen perusteella tulee aarimmaisen tiukka. Alin A-finaaliin oikeuttanut tulos oli 110 metria, joten illan mitallitaistoissa kuka tahansa finalisteista voi nousta voittajaksi. Me tietysti taalla Mariborissa ja te Suomessa jannitamme Johannan puolesta, joka pystyessaan elisen kaltaiseen suoritukseen on tiukasti kiinni mitallikannassa. Peukut pystyyn siis viela viimeisen kerran!!!

Viimeisen kilpailupaivan aloittaa naisten ja miesten B-finaalit klo 17.00 ja 17.15. A-finaallit starttaavat 17.45 ja 18.00.


T:Matti

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hui! Onneksi olkoon ja rutkasti onnea finaaliin! Peukut on pystyssä :) t. Mare

Anonyymi kirjoitti...

Loistavia suorituksia!!! Mahtavaa! Matille kanssa iso kiitos mielenkiintoisten juttujen kirjoittamisesta.