Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

perjantai 6. heinäkuuta 2007

Staticin finaalit

Eilen kulki, tanaa valitettavasti ei. Vaikuttaisi, etta joukkueemme kisamenestys on yhta vaihtelevaa kuin saa Mariborissa: vuoroin paistaa vuoroin sataa; iloisia onnistumisia seuraa karvaita pettymyksia. No, meno on kovaa talla tasolla, eika varmasti ikina etukateen voi tietaa, mika on paivan kunto.

Johannan static oli tanaan erityisen tuskallisen nakoinen syysta tai toisesta. Jo kolmen minuutin jalkeen Johanna alkoi hivuttamaan kasiaan altaan reunalle, valmistatuakseen ylosnousuun. Selkeasti naki, kuinka Johanna taisteli viimeiseen asti hengitysrefleksin kanssa, mutta lopulta oli annettava periksi, ajassa 4.24. Johannan suorituksessa oli jotain muutakin pienta huomautettavaa, silla lopullisesta tuloksesta vahennettiin kaksi miinuspistetta. Erittain harmittava takaisku eilisen heinon staticin finaalipaikkataistelun jalkeen...

Anzallakaan ei tanaan kulkenut yhta hyvin kuin eilen. Palleanykaykset olivat selvasti havaittavissa viiden minuutin jalkeen, jolloin mies alkoi valmistautumaan pintautumiseen, viemalla kadet pitkalle altaanreunalle. Anza pintautui kuuden ja puolen minuutin kohdalla ja valitettavasti tuomari viela naki pintaprotokollassa jotain huomauttamisen varaa - punainen kortti.

Hieman epaselvaksi jai mista asiassa oikein oli kyse, silla Anzan suoritusta parin metrin paassa seuranneena en kylla nahnyt mitaan huomautettavaa protokollassa; pintautuminen oli tiukka, mutta protkolla mielestani puhdas. Anzan selvityksesta ymmarsin, etta coutsaajana toiminut Lauri olisi koskenut hanta juuri pintautumisen tuntumassa pyytaaksen merkkia, mika on saantojen vastaista. Asiasta kuitenkin tehtiin protesti, mika toivon mukaan menee lapi jolloin Anza saisi hyvin ansaitsemansa hyvaksytyn suorituksen hienosta taistelustaan loppuun asti.

Pian suorituksensa jalkeen antamassaan kommentissa Anza kertoi, etta eilisella liki seitseman minuutin staticilla oli yha vaikutuksensa, eika han
tanaan yksinkertaisesti tuon pidemmalle pystynyt jatkamaan. Hieno suoritus Anzalta joka tapauksessa, yllatysnimena staticin finaaleihin MM-kilpailuissa!

Tanaan sen sijaan tehtiin historiaa, kun tietaakseni ensimmaista kertaa MM-tasolla nainen paihitti miehet staticissa! Samalla naisten maailmanannatysta vietiin puolisen minuuttia eteen pain, kun Venajan super-daami, Natalia Molchanova venytti uudeksi maailmanennatysajaksi uskomattomat 8:00 minuuttia!

Natalian suoritus oli vielapa eleeton, suorastaan helpon nakoinen, ja pintautuessaan Natalia oli taysissa voimissaan: Ei pienintakaan hengastyksen merkkia, ei pintautumiselle normaalisti tyypillista puuskusta, vain pari kevytta hengenvetoa, rauhallinen "I`m ok" kaikessa rauhassa. Kun tuomari puolen minuutin jalkeen nosti valkoisen kortin hyvaksytyn suorituksen merkiksi, oli meteli hallissa oli aivan uskomaton! Jokainen paikallolija tiesi, etta olivat todistamassa ainutlaatuista ja ikimuistoista tapahtumaa vapaasukelluksen historiassa!

Naisten sarjassa toiseksi taisteli Ruotsin Lotta Erickson ajalla 6:42 ja kolmanneksi tuli USAn Jessica Wilsson, hankin jaaden voittajasta kaksi minuuttia. Miesten mestaruuden vei puolestaan Sveitsin pitkan linjan vapaasukeltaja Nicolas Guerry ajalla 7:34, toiseksi tuli Puolan Tomek Bryel, 7:15 ja komanneksi Ruotsin Peter Boivie ajalla 7:10.

Jos suomalaisilla oli staticissa tanaan epaonnen paiva, ei kaikki mennyt putkeen muillakaan. Yksi miesten staticin ennakkosuosikeista Stig Severinsen sai hylatyn ja pahiten penkin alle meni B-finaalissa Carlos Costella, joka aiemmin oli joutunut karsimaan jo jarjestajien sekoiluista DYNamicin finaaleissa. Siina vaiheessa, kun Offica Topiin oli enaa pari minuuttia nain, kuinka Carlosin coutsaaja vasta puolessa valissa allasti tuskallisen hitaasti kuljetti miesta kohti suoritusaluetta. Lopulta Carlos joutui uimaan lahtoalueelle omin voimin ja viela muutama sekuntti ennen OT:a mies korjaili uimalasejaan. Mies kuitenkin lahti suoritukseen pakaten keuhkot kiireella, mutta joutui keskeyttamaan ajassa 3:35.

Tanaan, kisojen toiseksi viimeisena kilapilupaivana on jaljella
viela DNF:n alkuerat, johon joukkueemme on paraikaa valmistautumassa. Lahtiessani hallilta ainakin Saana ja Paivi suunnistivat keskustaan ruokailemaan ja tietaakseni Eero aikoi pulahtaa viela veteen ennen iltapaivan alkueria.

Toivotaan ette kaikki menee hyvin tassa kilpailujen viimeisessa lajissa, sen epaonninen joukkueemme olisi nyt taysin ansainnut. Peukkuja siella Suomessa, kaukaista kannustustanne kaivataan nyt!



T:Matti

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Peukut on pystyssä ja sormet ristissä kyysänrspäitä myöten! Kisat vaativat kovia hermoja, joten tsemppiä jokaiselle!!!!! Ittellä kiristää jo pelkästään juttujen lukemisesta..