Vuoden 2022 vapaasukelluksen syvyyslajien MM-kisat kilpaillaan Roatanilla Hondurasissa 17.-25.8. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät linkkejä kilpailun tiedotukseen netissä ja SOME:ssa. Tapahtuma lähetetään myös livenä nettiin. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

perjantai 17. syyskuuta 2021

Miro Suonperä

 

Hellou!


Olen Miro, 25v vapaasukeltaja ja olen kotoisin Euran Paneliasta. Nykyisin asustelen Turussa ja vapaa-ajastani iso osa kuluu vapaasukelluksen parissa.

Isäni tuuppasi minut Eurajokeen laitesukellusvermeet päällä, kun olin n. 10 vuotias. Tavoitteena oli etsiä vanha Nokia 3310, joka oli pudonnut joskus isäni rintataskusta avantoa tehdessä veteen. Puhelin löytyi suhteellisen nopasti. Mukaan veden alta tarttui myös painottomuuden tunne sekä hiljaisuus, jotka tekivät heti vahvan vaikutuksen minuun. Raahasin pulloa selässäni n. 6 vuotta, mutta kerran saapuessani treeneihin Porin uimahalliin huomasin unohtaneeni osan varusteista kotiin eikä ollut muuta vaihtoehtoa kun mennä ilman laitteita. 

En sen jälkeen pahemmin laitesukellusvarusteita jaksanut raahata, vaan aloin kehittää vapaasukellustaitojani omatoimisesti isäni valvonnassa. Tekniikkani oli kaiken puolin kuraa joka osa-alueella, mutta pääsin 5 minuutin static-suorituksiin suhteellisen nopeasti. Laitesukelluskouluttajani tunsi Porista yhden "old school" vapaasukeltajan, Joel Rantasen, joka opasti minut nopeasti oikeaoppiseen harjoitteluun sekä parempaan tekniikkaan. Harrastus jatkui leppoisana treenaamisena n. 2 krt viikossa, kunnes muutin Turkuun opintojen perässä. Hyvin nopeasti Turkuun muutettuani löysin itseni Sunken Logsien treeneistä Paimiossa. Hyvin nopeasti minua pyydetiin seuran puheenjohtajaksi sekä aloitin tavoitteelisen treenaamisen (2019).

Olen sukeltajana itselle usein suhteellisen ankara ja asetan tavoitteeni niin, että niissä on tarpeeksi haastetta. Päätavoite on kuitenkin kehittää itsenäni joka päivä paremmaksi vapaasukeltajaksi kuin mitä olin eilen. Haaveenani on myös kehittää vapaasukellustoimintaa Varsinais-Suomen alueella ja mahdollistaa lajin harrastaminen mahdollisimman monelle sekä kouluttaa uusia sukeltajia :).

Elokuun puolessa välissä Tommi tokaisi Asikkalan sukellusleirin jälkeen että "eihän sulla parempaa tekemistä oo kuukauden päästä kun lähteä Kyprokselle?" Erittäin lyhyen ajattelutyön jälkeen päätin selvittää mahdollisuuksiani ja hyvinhän siinä kävi, kiitos Mikon. MM-kisoissa oli vielä vapaita paikkoja lajeissa CNF ja CWT. Päätin osallistua CWT:hen ja muuten toimia koutsina muille. Pyrin samalla tietysti ottamaan irti kaiken mahdollisen opin kokemuksen mitä vain on saatavilla. Tavoitteeni kisasuoritukseni suhteen on tehdä kaiken puolin onnistunut sukellus ilman liiallista stressiä.

Rantaudumme Tommin kanssa huomenna illalla Limassoliin ja sunnuntaina pääsemme toivottavasti aloittamaan treenaamisen :). 

Ajattelimme luoda maajoukkueelle oman Instagram-tilin, josta tapahtumien seuraaminen on helpompaa ja saamme nopeasti jaettua fiiliksiä paikanpäältä. Päivitämme blogia kuitenkin säännöllisesti tämän lisäksi. Pyrimme jakamaan IG-tilin mahdollisimman pian :)


Ei kommentteja: