Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

perjantai 16. kesäkuuta 2023

DYN - Viimeinen kisapäivä

Perjantaina vuorossa oli viimeinen laji, DYN - pituussukellus monoräpylällä. Halutessaan tässä lajissa urheilija saa toki sukeltaa myös stereoräpylöillä. 

Suomen joukkueesta ensimmäisenä viimeiseen piinapenkkiin istahti Iiris. Ennen sukellusta Iiris oli jälleen nukkunut huonosti, mutta yllättäen fiilikset itse sukeltamista olivat positiiviset ja Iiris päättikin ennen kaikkea pitää hauskaa. Sukellus sujui tasaisen reipasta (kovaa!) vauhtia uppopallostereoräpylöillä delfiinipotkulla. Iiris meni kerrankin dynassa mukavuusalueensa ulkopuolelle jalkojen hapotukseen asti ja teki oman personal bestinsä 129 metriä!

Välittömästi oman sukelluksensa jälkeen Iiris kiirehti koutsaamaan seuraavaan lähtöön Miroa. Sukellukseen valmistatutuminen oli mennyt varsin sujuvasti. Miron sukellus oli rauhallinen ja tasaisen nopea. Miro pintautui muutama potku 200 metrin käännöksen jälkeen ja siistin pintaprotokollan jälkeen sai valkoisen kortin myöskin omalla personal best -tuloksellaan 209 metriä, eikä Iiriksen edes tarvinnut haukkua Miroa urpoksi!

Koutsi-Iiriksen poukkoilu jatkui ja seuraavaksi koutsattavana heti Miron jälkeen olikin Marika toisella puolella allasta. Marikan tehtyä edellisen PB:nsä 130 metriä hän päätti tehdä kaikkensa päästäkseen päätyyn saakka. Marika tuli kuin tulikin päädyssä pintaan, mutta jätti koskematta päätyä. Tulokseksi tuli siis tasan 149 metriä, joka on Marikalle oma henkilökohtainen ennätys! 

Pienen tauon jälkeen Tommi pääsi sukeltamaan ja Iiris oli koutsaamassa myös Tommia. Lähtölaskennan kohdalla tapahtui jotain varsin mystistä. Automaattiset kuulutukset eivät tulleetkaan niin kuin piti. Tommi meinasi hämmentyä, mutta Iiris käski Tommin kuunnella reunalla olevia tuomareita. Tuomarit huusivat lähtölaskennan manuaalisesti ja Iiris toisti saman Tommille. Tommi lähti hirmuisalla vauhdilla sukeltamaan. 200 metrin käännöksen jälkeen Tommin pintautuessa pintaprotokolla jäi kuitenkin samban vuoksi lyhyeksi ja Tommi dippasi kasvonsa veteen Iiriksen huutamisesta huolimatta. Tommin 205 metrin sukellus olisi ollut personal best, mutta suoritus hylättiin.

Perinteiseen tapaan Janitaa jännitti sukeltaminen kovasti. Sukelluksen aikana hapotti paljon ja 150 metrin jälkeen Janitalla meinasi tulla äitiä ikävä. Alahuuli väpättäen hän päätti jatkaa vielä. Sisäinen pintautumiskutsu sai Janitan pinnalle oman personal bestinsä kohdalla. Janita sukelsi huimat 187 metriä!

Viimeisenä sukeltamaan lähti Olavi. Monolla sukeltaminen on Olavin päälaji, mikä toi sukeltamiseen suorituspaineita. Kuitenkin sukellus itsessään tuntui kulkevan harjoituksen tuomalla rutiinilla. Olavi osasi tulla pintaan oikealla hetkellä lisäten aikaisempaan PB -sukellukseensa 7 metriä sukeltamalla 207 metriä. Olavi oli suoritukseensa oikein tyytyväinen. 

Tommia lukuunottamatta siis koko Suomen joukkue teki oman henkilökohtaisen ennätyksensä tässä lajissa!