Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

torstai 1. heinäkuuta 2010

Avajaiset ja ensimmäiset viralliset treenit

Eilen oli siis kisojen avajaiset. Järjestäjät olivat tehneet hienoa työtä ja järjestäneet oikein mukavannäköisen kattauksen hotellimme piha-alueelle. Mikko valitteli alkoholitarjoilun puuttellisuutta (sitä ei ollut), mutta muuten homma näytti toimivan pojalle mukavasti. Etenkin yksittäispakatut pikkukeksit vaikuttivat maistuvan. Paikalla oli tietenkin kaikkien maiden kilpailijat ja valmentajat lippuineen. Pääjärjestäjän Ryuzon ja AIDA-presidentimme Kimmo Lahtisen puheiden jälkeen jokainen maa astui vuorollaan lavalle esittäytymään. Tarkoitus oli, että jokainen joukkue pitäisi myös pienen puheen, jonka moni pitikin (jopa japaniksi). Antero hoiti Suomen osuuden mallikkaasti puhumalla lyhyesti ja ytimekkäästi. Siitäpä voisi Ranska vaikka ottaa mallia.




Avajaisista seuraavana päivänä oli jo ensimmäiset viralliset syvyystreenit. Eli siis tänään. Viralliset syvyystreenit eroavat luonteeltaan muista treeneistä siten, että ne toteutetaan hyvin täsmällisen aikataulun puitteissa, jotta kaikille osallistujille voidaan tarjota mahdollisimman tasa-arvoinen mahdollisuus treenata paikallisissa olosuhteissa. Onneksi joukkueemme oli fiksuna tajunnut tulla ajoissa paikalle ja omatoimisesti treenata ennakkoon; tänään nimittäin oli ehkä kurjimmat kelit tähän asti. Sade, tuuli, aallot ja jatkuva odottelu tekivät olosuhteista erittäin haastavat. Lopulta pääsimme omalle treeniköydellemme ja treeniajaksi annettiin 35 min, eli lajia tuntevat ymmärtävät, että kolmen miehen max-suorituksille oli niukasti aikaa.

Miten sitten treeneissä meni? Mikko laittoi miehekkäästi köyden suoraan sataan metriin ja antoi mennä niin syvälle kuin paineentasaus toimi. Lukemaksi Mikko kellotti taas oman ennätyksensä 83 m. Antero lähti sitten heti perään omaan sukellukseen määrätietoisesti tavoitellen 85 m syvyyttä. Sukellus jäi hieman vajaaksi kellon näyttäessä myös 83 m, mitä sattumalta on myös Anteron uusi oma ennätys. Vahvoja vetoja molemmilta!

Jone sukelsi viimeisenä ja tavoitteli 62 m syvyyttä, tänään tosin lainatussa Orca RS1 puvussa. Ajatuksena, että puku olisi aikaisempina päivinä erittäin kuumaksi todettua 3 mm HD pukua viileämpi sekä nostehallinnaltaan parempi. Pukuvalinta oli lopulta virhearvio. Lämppäreiden ja muiden jäsenten valmennuksen aikana tuli jo viileä. Oman sukelluksen koittaessa oli sen verran vilu 27-asteisesta vedestä huolimatta, että lähtö ei ollut ollenkaan rento. Tämän takia sukelluksen aikana meni pieleen lähes kaikki. Lähdössä Jone nieleskeli pakkaamansa ilmat, 25 metrissä imaisi mouthfillin välittömästi takaisin keuhkoihin, 30 metrissä fluid gogglesit alkoivat vuotaa, 32 metrissä mies sai potkut töistä, 34 metrissä joi kaikki rahansa ja asunnon, 35 metrissä oma koira puri, 36 metrissä sukulaiset ja ystävätkin jo hylkäsivät, joten 37 metrissä oli sitten pakko kääntyä pintaan päin. Onneksi on vielä huominen aikaa toiselle viralliselle treenille. Viimeinen treenisukellus tehdään taas tutuilla varusteilla ja sukelluksen onnistumisasteen mukaan katsotaan sitten mitä laitetaan kisaan ennakkotulokseksi.