Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

sunnuntai 23. elokuuta 2009

Kisat on loppu

Kisojen viimeisessä kilpailussa, dynamic with fins, nähtiin suomalaisittain dramatiikkaa, riemua ja pettymyksiä. Jonérik teki pienoisen yllätyksen B-finaalissa ja paransi omaan ennätystään 210 metriin todella tiukan ja aplodeja herättäneen pintaprotokollan jälkeen vieden näin Mikon edellisenä päivänä tehdyn Suomen ennätyksen nimiinsä. Hyvä Jone! A-finaaleissa sävy oli enemmänkin mollivoittoinen, sillä Johannan nilkka oli kipeytynyt alkuerän sukelluksesta sen verran pahasti, että hän lopetti sadan metrin kohdalla. Mikko oli latautunut hyvin omaan suoritukseensa, mutta lienee jo pitkä viikko verottanut voimia ja lopputuloksena oli BO noin 207 metrin kohdalla. Loistavia suorituksia joka tapauksessa niin Johannalta kuin Mikoltakin.



Näissä kisoissa laitettiin siis kaikki muut allaslajien SE:t uusiksi paitsi naisten static. Mikko sai pronssia DNF:stä. Kokonaisuutena voisi sanoa kisoja onnistuneiksi, vaikka aivan unelmatulokseen mitaleiden suhteen ei päästykään. Yhdeksän Suomen ennätystä kertoo kyllä lajin eteenpäin menosta Suomessakin. Kehitysvauhti maailmalla vain tuntuu olevan asteen verran kovempi. Lajissa huipulle pääseminen ei vieläkään vaadi välttämättä vuosien treenausta, jos vain kokonaisuus osuu kohdalleen. Tästä esimerkkinä vaikkapa Norjan Bjarte Nygård ja Uuden Seelannin Guy Brew. Molemmat aivan ehdottomia maailman huippuja, vaikka ovat lajin parissa olleet vain vähän aikaa. Samoin ikähaarukka on melko laaja, Brew on jo 47 vuotias ja naisten puolella Natalia Molchanova ja Annabel Edwards ovat jo vielä kypsemmässä iässä. Tämä vaikka kannustukseksi kaikille niille, jotka miettivät vapaasukelluksen aloittamista.

Århus kuittaa, pakkaa tavarat autoon ja aloittaa pitkän paluumatkan. Näkemiin ja kuulemiin.