Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Iiris Ala-Olla



Vapaasukellus ja hengenpidätys on  kiehtonut lapsesta saakka. Ensimmäinen mahdollisuus osallistua vapaasukelluskurssille tuli vastaan toukokuussa 2018. Ennen kurssia olin pidättänyt henkeä uimavalvojakurssilla noin kaksi minuuttia. Vapaasukelluskurssilla tuplasin tuon ajan ja totesin, että vapaa-ajan tekemisen puutteet on nyt ratkaistu. Päätin alkaa harrastamaan hiljattain aloitetun uppopalloilun lisäksi myös vapaasukellusta. 

Veteen tuli ensikosketus kolmivuotiaana rantauimakoulussa. Sittemmin on tullut puuhasteltua snorkkelisukellusta, uimaopetusta, uinninvalvontaa, laitesukellusta ja nyttemmin uppopalloa. Junnuna tuli myös harrastettua judoa monta vuotta, sittemmin kaikki paitsi uppopallo ja vapaasukellus on jäänyt pois harrasteluvalikoimasta. Siinä, missä vapaasukellus on omalla tavallaan meditatiivista rauhoittumista, uppopallossa saa veden alla päästellä höyryjä ja painaa täysillä. Lajit siis tavallaan täydentävät toisiaan, eikös kaikki apnea ole kuitenkin hyväksi? Uppopallossa pelaan mielelläni korivahdin paikkaa, siinä kun saa makoilla pohjassa korin päällä hiukan pidempiä aikoja kuin muissa pelipaikoissa.

Vapaasukelluksessa edelleen pelkkä hengen pidättäminen aikaa vastaan eli staattinen hengenpidätys, tuttavallisemmin statikki, on mielipuuhaani. Aika hauskaa, että ihan vain hengen pidättämistäkin voi harjoitella, vieläpä tavoitteellisesti. Mitä sitä turhaa lähteä liikkeelle, jos ketään ei kerta ole uimassa kiinni? Ihan puhtaasti väitän puuhastelevani tätäkin vain lajin mielekkyyden vuoksi. Pituussukellus omalta osalta sujuu tälläkin hetkellä vielä varsin uppopallomaisesti; lyhyitä matkoja, lujaa!

Pandemiatilanteen vuoksi olen päässyt vapaasukelluksessa vasta kaksiin SM-kisoihin sekä kaksiin minikisoihin. Tulevan MM-kisareissun otan uuden oppimisen kannalta, itse tuloksia yritän olla stressaamatta. Hyväksyttyjä, valkoisen kortin veroisia suorituksia olen menossa hakemaan. 

Allaslajien MM-kisat 2022

Tämän vuoden AIDAn allaslajien MM-kilpailut järjestetään Burgasissa, Bulgariassa 20.-24.6. Koronapandemian takia kisat ovat ensimmäiset allaslajien MM-kisat sitten vuoden 2018. 


Suomesta MM-kisoihin on tänä vuonna lähdössä:

Iiris Ala-Olla
Janita Kulkula
Marika Konola-Tuominen
Kimmo Hovi
Miro Suonperä
Ossi Peltola
Tommi Pasanen


Kisaohjelma on:

18.6. Rekisteröityminen ja virallinen harjoituspäivä
19.6. Rekisteröityminen ja virallinen harjoituspäivä
20.6. Pituussukellus stereoräpylöillä (DYNB)
21.6. Pituussukellus ilman räpylöitä (DNF)
22.6. Harjoituspäivä
23.6. Staattinen hengenpidätys (STA)
24.6. Pituussukellus monoräpylällä (DYN)


Suomen koko joukkue oli vahvassa iskussa jo kevään allaslajien SM-kisoissa, ja sen jälkeen tulostasoa on saatu hiottua entistä korkeammalle harjoituksissa. Joukkue on erinomainen yhdistelmä kokemuksen syvää rintaääntä ja uutta verta.

Aiemmasta poiketen erillisiä finaaleja ei kisoissa enää järjestetä, vaan kisat ratkeavat suoraan heti ensimmäisillä suorituksilla. Syynä on uuden DYNB-lajin mukaantulo, joka venyttäisi karsinta- ja finaalimuotoiset kisat liian pitkiksi ja raskaiksi. MM-kilpailuista on tulossa varmasti erittäin kovatasoiset, ja nälkä koviin tuloksiin on kova neljän vuoden MM-kisatauon jälkeen.