Vuoden 2023 allaslajien AIDA -kisat kilpaillaan Jejun saarella Etelä Koreassa 10.-17.6. Blogissa voit seurata kisajoukkueen tunnelmia ja sivupalkista löydät lisää linkkejä kilpailun tiedotukseen ja livestreamiin sekä sosiaaliseen mediaan. Live on nähtävissä AIDA Freediving -Youtube kanavalla. Kisajoukkuetta tukee tänäkin vuonna Sukeltajaliitto.

perjantai 29. kesäkuuta 2018

Viides kisapäivä / DYN finaalit


Mika pintautui vakavana, mutta puhtaasti. PB 155m! Kuva: Wendy Liu
Mika pääsi arvalla opener-sukeltajaksi DYN-finaaliin. Mika sukelsi hienot 155 metriä eli laittoi tuoreen PB:nsä uusiksi ja otti vedenalaisen askeleen seuraavalle altaanmitalle: "Mahtava onnenpotku päästä mukaan finaalipäivän tohinoihin! Kristian tuli koutsaamaan ja piti hyvin ajan tasalla hallissa pahasti kaikuvista kuulutuksista. Karsintalähtöön verraten kokeilin lähteä rauhallisemmin liikkeelle ja venyttää liukuja. Ensimmäiset kaksi altaanmittaa ja käännöstä menivätkin aika hitaasti ja ajattelin että voisi vähän skarpata, jos meinaa ehtiä seuraavaan päätyyn. Pian 125 metrin merkin jälkeen päätin että nyt se käännös tulee ja niin tulikin. Iloinen lopetus MM-sukelluksille ja tästä on hyvä ryhtyä yhdistämään tätä uneliasta ja alkuerän voimallisempaa etenemistapaa."


Ennen finaaleja oli tunnelma vielä tyyni... Kuva: Wendy Liu
Seuraavaksi vuorossa oli Miesten B-finaali. Ennakkoasetelmissa oli mielenkiintoinen tilanne, kun karsinnoissa pisimmälle sukeltanut (250m) Ranskan Laurent De Beaucaron päätti jättää ilmoittamatta AP:n. Tuomaristo teki päätöksen myöntää tyhjä B-finaalipaikka karsinnoissa 13. tulleelle kreikkalaiselle Aris Ioannidikselle. Todella kovatasoisessa finaalissa pisimmälle sukelsi Puolan Krzysztof Dabrowski (253m) hänen maanmiehensä Karol Karczin sulkeltaessa 250m. Kolmanneksi pisimmälle sukelsi Ranskan Pierre Crubille 224m sukelluksella.

Naisten B-finaalissa tanskalaiset sukelsivat tuplavoittoon. Anette Rafen-Ottzen teki uuden Tanskan ennätyksen 226m mittaisella leiskautuksella. Tämä on samalla uusi Pohjoismaiden ennätys. Toiseksi sukelsi Anna-Marie Christiansen omalla PB:llä 204m. Kolmanneksi ylsi Venäjän Veronika Kravtcova 167m sukelluksella. Naisten finaalissa ei nähty yhtään punaista korttia!

Miesten A-finaalissa nähtiin todella dramaattinen alku, kun Kreikan Giorgios Panagiotakiksen sukellus päättyi pakkausbläkäriin heti ensi metreillä. Toinen ennakkosuosikeista tippui siis pelistä heti alussa. Toinen ennakkosuosikeista, Mateusz Malina pintautui jo 203m kohdalla, Kroatian Petar Klovarin seuratessa 9m myöhemmin. Goran jätti sukelluksensa kesken 231m jälkeen, eikä vaivautunut tekemään edes pintaprotokollaa niin lyhyeen sukellukseen. Tämän jälkeen Bubenchikov pintautui 289m kohdalla puhtaalla protokollalla. Vielä oli yksi sulkeltaja vedessä: Giannis Kothonidis. Hän puski Bubenchikovista ohi ja nousi pintaan 293m sukelluksen jälkeen. Tämä oli kuitenkin kreikkalaiselle hieman liikaa, sillä hänen sukelluksensa päättyi punaiseen korttiin. Tästä pintautumisesta on tehty protesti, jonka tuloksia vielä odotellaan.

Alustavissa tuloksissa Alexander Bubenchikov voitti (289m), Petar Klovar oli toinen (212m) ja Mateuzs Malina kolmas (203m) massiivisista virhepisteistä huolimatta; sukellus jäi nimittäin 69m alle ilmoitetun matkan. Goran olisi saanut hopeaa, jos vain olisi tehnyt pintaprotokollan. Huomattavaa on myös, että kovatasoisessa B-finaalissa neljä sukeltajaa sukelsi pidemmälle kuin hopeamitalisti. Puolan tiimin kesken saattaa myös olla luvassa Malinalle pieni palautekeskustelu.

Naisten A-finaalissa sen sijaan nähtiin pelkkiä valkoisia kortteja! Puolan Magdalena Solich-Talanda sukelsi odotetusti voittoon uudella naisten maailmanennätyksellä, 243m. Finaali oli muutenkin puolalaisten juhlaa Julia Kozerskan sukeltaessa 233m ja Agnieszka Kalskan 229m. Julia sai hopeaa, mutta Agnieszka jäi lopulta neljänneksi Kroatian Mirela Kardasevicin kiilatessa ohi 230m sukelluksella.

Pitkän mutta ei-niin-menestyksekkään opener-sukelluksensa jäljiltä Salla päätti kuitenkin yrittää uusia Suomen ennätyksen DNF:ssä. Ennätysyritykset sukellettiin finaalien jälkeen. "Varsinaisten finaalien seuraaminen meni jännityksen takia hieman sekavaksi. Sitten kun kuuntelin PreDive-soittolistaani ulkona Mikalta lainatuilla ihanan muhkeilla kuulokkeilla (kiitos Mika), osasin jo nauttia jännityksestä ja pääsin Ossin taitavasti koutsaamana (kiitos Ossi) suhteellisen rauhallisena lähtöasemiin. Kuten kaikki pituussukellukset näissä kisoissa, tämänkin menin Janitan kaulapainolla (suurkiitos Janita). Sukellus oli melko tavanomaisen rauhallinen 125 metriin asti, jolloin aloin turhan päiten taas ennätyshaaveissani kiihdyttää tahtia . Pintauduin 143 metrissä, tällä kertaa sain klipsin ja lasit pois ja sitten pyörähdin rataköyden varasta veteen ja nousin pian takaisin köydelle. Olin pettynyt, mutta samalla tyytyväinen; jotakin oppia oli ehkä eiliseltä tarttunut jo matkaan. Ei tullut ennätystä, mutta nälkä jäi."

Mika piti itsensä kiireisenä ilmoittautumalla ihmissemaforiksi tuomareiden avuksi spottaamaan käännöksiä päätyyn.

Ennätysyrityssukellusten jälkeen harjoitusvuorolla Kitte ja Janita koutsasivat toisiaan staticissa. Janitan viimeinen staticharjoittelu ennen kisoja oli mennyt hyvin ja hän oli odottanut tekevänsä uuden static-PB:n kisoissa. Tänään Janita oli tarpeeksi toipunut flunssasta tullakseen altaalle katsomaan finaaleja ja kokeillakseen staticia. "Static tuntui aluksi ihan mukavalta, mutta kahden minuutin jälkeen kädet alkoivat puutua käsivarsiin asti ja puutuminen jatkoi pahenemistaan ajan kuluessa. Minulla on kerran aiemminkin ollut käsien puutumista staticissa ja Ossi ja Kitte arvelivat sen johtuvan huonosta palautumisesta. Käsien puutuminen ja flunssaisuus tarjosivat hyvän tekosyyn jättää static kesken, mutta ajattelin, että kannattaa jatkaa ainakin vaikeimman kohdan yli, joten keskityin kuuntelemaan Kiten juttuja matkasta altaalta hotellille. Loppusukellus meni yllättävän hyvin ja staticin pituudeksi tuli 5:25. Pintautumisen jälkeen olin hyvässä hapessa ja ajatus kulki skarpisti. Vasta myöhemmin tajusin, että ensimmäistä kertaa tulin itse ylös staticista. Olen aina ehkä vähän turhaan pelännyt sitä, etten ikinä lopettaisi staticia ja olen siksi aina pyytänyt koutsia pyytämään minut ylös. Oli hienoa tehdä uusi static-PB. Olisin tietenkin toivonut virallista tulosta, mutta toisaalta nyt jäi static-nälkää seuraavalle kerralle."

Tarkoitus ei ollenkaan ollut kokeilla altaassa Molchanov-monoräpylöitä, mutta jotenkin siinä vain kävi niin... Ja hyviltähän ne tuntuivat. Salla jäi miettimään, josko ei maksaisi seuraavan kuun vuokraa, vaan ostaisi monon. Janitakin ehti vielä staticiensa jälkeen kokeilemaan monoa eikä mono tuntunut yhtä kamalalta kivireeltä kuin monot tai räpyläsukellus yleensä.

Huomenna on viimeinen kisapäivä, Static finaali.
Seuraa sitä tästä.